Проф. Кантарджиев: Печеното месо от заразена с антракс крава не е опасно

Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си". Това обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия.

Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици. Преди това мъжът сам е заколил животното и се порязал, но не потърсил лекарска помощ.

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.

26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е консумирало от месото, но за момента няма оплаквания.

Започнало е лечението им - те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни Ликов.

"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев.

От здравната инспекция припомнят, че антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма. От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни. Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори преживява десетки години в почва и канални води. За унищожаване на антраксните спори са необходими дезинфектанти в по-високи концентрации– 10% разтвор на хлорна вар за 1 час и 10% разтвор на хлорамин за 10 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини