Хвърляне на знамена, танци със саби и креолски ритми във Велико Търново

С пъстро дефиле стартира в събота вечерта 18-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Пищното шествие бе водено от ДЮФА "Българче" от старата столица. Младите танцьори, които са носители на множество национални и международни отличия, обраха овациите на публиката с кръшните си танци.

Организаторите на мащабното събитие срещнаха търновската публика с истински гаучоси. През следващите дни гостите от далечна Бразилия ще разкажат с репертоара си легендата за свободните духове, неотделими от своя кон и нож.За втори път групата от Грузия впечатли зрителите със зашеметяващи танци. "Летящите грузинци" демонстрираха вихрен танц със саби, ножове и щитове.

Стотици зрители се насладиха и на древно изкуство на хвърляне на знамена, което показаха италиански сбандиератори. Това е типична фолклорна традиция, създадена през Средновековието и процъфтяла през Ренесанса. Италианските изпълнители пренесоха търновската публика в дворцовите забави в миналото и рицарските турнири.

Изключителна забава завихриха участниците от Мартиника. Сред тях бяха най-младите изпълнители на фестивала, които увлякоха десетки зрители, които се включиха в динамичните креолски ритми.Овации предизвикаха и танцьорите от Мексико. С изявите си на фестивала те ще разкажат истории за любов, фиеста и мъничко тъга.Не по-малко атрактивна бе и групата от САЩ, която впечатли с характерни костюми, кънтри и степ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура