Радина Червенова: Поддържам формата си с новини и спорт

На 20 юли 2015 г. „По света и у нас” ще закръгли 55 години в ефир. В последните 23 от тях неизменна част от новините на БНТ е водещата Радина Червенова.

Червенокосата водеща Червенова попаднала в телевизията в началото на 80-те години на миналия век. „Стана почти на шега, защото това беше място на избраните. Говорителите бяха най-популярните и обичани хора в държавата, почти като божества, ходещи по улицата“, уточнява сега тя. Когато кандидатствала за позицията на говорител, 40-членна комисия, начело с покойния вече проф. Хачо Бояджиев, я одобрила, но първо започнала работа в Детската редакция на БНТ. Толкова била респектирана от проф. Бояджиев, че едва седмици по-късно се осмелила да го попита кога всъщност ще започне работа като говорител. Трябвало да почака заради младостта си - била само на 19 г. Няма как да ти вярват на тази възраст, казал професорът, а после я окуражил, че е родена за телевизия. Години по-късно, когато се колебаела дали да не напусне БНТ, пак той й казал, че мястото й е там.

Още в началото намерила и своя тв идол - Бригита Чолакова. Мисля, че и досега тя е сред най-добрите тв водещи с оригиналното си поведение, бърза реакция и така необходимото чувство за мярка в студиото, обяснява Червенова. Години по-късно Бригита я поканила да води предаване, първообразът на днешните съботно-неделни забавни продукции. Там Радина си партнирала с Милен Цветков - канели музиканти и артисти на гости. След това заедно с Чавдар Стойчевски Червенова започнала легендарното предаване „Час по всичко“. През 80-те в БНТ освен новините само още две предавания се излъчваха на живо - "Всяка неделя" и "Час по всичко", а за онова време да пуснеш в ефир млади хора, които да казват мнението си по различни въпроси си беше направо безумна смелост, казва Радина. Сред учителите си по тв журналистика не може да пропусне и Люси Нягулова. Тя ме научи на най-важното - че със зрителя трябва да се говори, всеки да усеща, че се обръщаш персонално към него, казва Радина.

В новините Червенова започнала през 1993 г. - първо в емисиите на тогавашния Ефир 2. Тогава „късахме новините“ от телекси (чрез тези апарати текстовете от информационните агенции са били разпечатвани на хартия - б.р), ръцете ни бяха изцапани в мастило, после правехме емисиите на пишещи машини, а т.нар. аутокю беше опасна и непредсказуема машина, смее се новинарката. Сега работата в нюзрума изглежда много по-различно с навлизането на новите технологии и най-вече заради конкуренцията с другите медии, казва Радина.

Не е правила изчисления колко часа от живота й са минали в ефира. Шегува се, че в седмицата поне по няколко пъти й идва да затвори вратата и да си тръгне от телевизията - точно преди ефира, когато нещо не може да се получи както й се иска. Когато обаче започнат новините и всичко мине нормално, Радина усеща пристрастяването си и разбира, че няма как да напусне професионалната си любов. Случвало се и муха да влезе в студиото, и да има технически проблеми, и лапсуси. Моята рецепта е да се държиш естествено, правилото е като сгрешиш - не се връщай към грешката, иначе ще го забележат повече зрители, обяснява тя.

В последните години Радина представя централата емисия със Спас Кьосев. Признава, че двамата са си паснали добре като екип и винаги може да разчита на него в ефир. Най-лошата новина, която й се наложило да съобщи в ефира, било атаката над кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Била дежурна заедно с Димитър Цонев, всички гледали кадрите, които хеликоптерът на CNN показваше на живо, в пълна тишина.

За всички беше ясно, че животът ни вече ще е друг, и това, уви, се доказа само след три години с атентата в мадридското метро, при който загинаха хиляди, спомня си Радина.

Преди време заедно със съпруга си Константин Каменаров обмисляха да правят и общо предаване. Съжалявам, че това не се случи, но човек не знае какво ще стане утре, а и аз обичам новите неща, казва Радина.

Червенова, която наскоро стана баба на момиченце, казва, че поддържа формата си с новини и спорт. Твърди, че никога не е правила диета, защото не може да издържи на глад - веднага започва да й се яде от всичко. Това, че има професия, която тренира мисълта всяка секунда, я прави благодарна на съдбата. А иначе е отраснала със спорта - тренирала е плуване, тенис, фигурно пързаляне... Като малка е свирила на цигулка - дори мислела да стане музикантка, после пък актриса. Вярва обаче, че за всеки човек има отреден път, а той просто трябва да избере дали да тръгне по него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица