Сръбският премиер към Цветан Василев: Няма да позволим да сте богат и арогантен, а ние - глупаци

Сръбският премиер Александър Вучич критикува на пресконференция банкера Цветан Василев и заяви, че няма да позволи българският магнат да слага пари в джоба си за сметка на държавата, съобщи "Дарик".

Повод за тези думи е фактът, че сръбската фабрика за стъкло в Парачин, все още мажоритарна собственост на Василев, дължи 20 млн. евро за неплатени сметки за електричество и газ.

Вучич предупреди Василев, че ако някой му разреши да не регулира задълженията си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

Медиите в Белград коментират, че очевидно кранчето на чешмата, от която течеха привилегиите за Цветан Василев, се затваря, и той трябва да намери пари да плати своите дългове към Сърбия. 

В същото време работниците от фабриката за стъкло заплашват с блокада на магистралата Белград - Ниш. Вучич заяви, че няма да позволи това да се случи.

Рекорден запор за близо 1 млрд. лева на собственост на Цветан Василев

Цветан Василев се намира под защитата на съветниците на сръбския президент Томислав Николич - Предраг Микич и Павел Башич. Според добре осведомени източници, Василев е правил дългове и се е държал арогантно, защото е бил сигурен, че зад гърба му стоят хора от обкръжението на Николич. Сръбският премиер обаче решил да прекъсне това.

В кулоарите на сръбската скупщина се спекулира, че критиката на Вучич към Василев е и поредното доказателство за тихия разкол между президента и премиера. Цветан Василев очевидно се чувства сигурно в Сърбия и това не е случайно, защото досега президентската връзка функционираше безпрекорно. В момента, когато той стана трън в окото на Вучич, който е решил да не толерира любимците на Николич, позициите на българина стават опасно разклатени, коментират медиите в западната ни съседка.

Според източници на службите за сигурност в Белград, които пожелаха да останат анонимни, Цветан Василев не се интересува от фабриката за стъкло в Парачин. Затова не е изключена и възможността той да върне предприятието в сръбски ръце в замяна на толерантно отношение и сигурна защита на сръбска територия.

Досега Василев считаше, че независимо от факта, че се намира в списъка на Интерпол за издирване по искане на България, може да контролира всички изненади, с които се сблъсква. Фактът, че стана прицел на критики в очите на най-силния човек в Сърбия - Александър Вучич, обаче за българския банкер трябва да е сериозен сигнал, че независимо от бъдещата развръзка, Сърбия вече не може да бъде неговия оазис, посочват още от службите.

Защото сръбският премиер е нестандартно директен и открит в своите ходове и няма да позволи никаква политическа търговия в замяна за своя рейтинг, а и това е начин да покаже на президента Николич да не се играе с огъня, пишат медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят