Евгения Банева: Димитър Спасов-Каратиста ме заплашва, рекетират ни като „Белведере”

Бизнес дамата Евгения Банева, чийто джип беше разбит с бухалки, твърди, че това е направено заради дълг на фалиралото дружество „Полимери инвест”. Пред bTV тя заяви, че към нея е приложена същата схема на рекет като към фирмата „Белведере”.

„Ние сме пореден случай – „копи-пейст”, на абсолютно същата група, съдийката от Софийски градски съд Ченалова, охранителната фирма „Делта гард” и опит за рекет”, каза Банева.

„Джипът ми беше разбит на една пряка от американското посолство в петък, 2.30 ч., посред бял ден пред погледа на около 15 човека. От 20 от обкръжението на въпросното лице Димитър Спасов-Каратиста, съсобственик в „Делта гард”. Всеки ден ми пише по 10 есемеса с какви ли не заплахи, че пристига с 20 от неговите на „Русалка”, че ще дойде на рождения ден на съпруга ми с 40 човека”, заяви тя.

„В България в момента бизнес правят само кръговете около властта”, каза от своя страна съпругът й Николай Банев.

Семейството води дела и за земята под курорта „Русалка”. Според Банева, делото е безсмислено и целта му е само да се плащат хонорари на адвокатите, тъй като, по думите й, процедурата по превръщането на местността във ваканционно селище е направена по социалистическо време и била извършено безупречно. Николай Банев обясни, че се явили на търг за „Русалка”, понеже „имали пари в кеш, а и двамата не обичали да държат пари кеш”. Спечелили го за колосалната сума 2 млн. долара. „До 2008 година имахме доста повече от 2 млн.”, добави той.

Аргументът на Евгения Банева срещу твърдението, че двамата не са олигарси, е че това означава срастване на властта с определени икономически кръгове, а техният случай бил точно обратното.

На въпрос дали живеят охолно тя отговори: „Да, не можем да се оплачем от битието си в чисто домашен план. Но иначе не мисля, че на някой му е уютно в нашата държава като цяло”.

„Ние някога демонстрирахме по-висок стандарт, до 2008 година, когато все пак икономиката беше във възход. Като дойде кризата ние веднага свалихме знамената на лукса”, допълни Банев.

Коментари

Задължително поле