Борисов: Убеден съм, че в петък ще бъдат приети трите важни неща за съдебната реформа

Надявам се и съм убеден, че в петък на гласуването в Народно събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа. Това каза пред журналисти в Кричим премиерът Бойко Борисов.

„Утре в 12.00 часа имам среща с президента Георги Първанов и неговата група в парламента”, каза още Борисов и добави, че във вторник сутрин ще има среща и с ДПС. „Разбира се говорил съм няколко пъти и с лидера на БСП – Михаил Миков, ще го потърся официално в сряда, за да разговарям и с него, защото по тези три точки не би трябвало и те да имат проблем”, каза още премиерът. Той изтъкна, че не е оставил никой друг да се занимава с тази тема. „Не съм бил настрана и изолиран, просто трябваше да извървим всички тези стъпки”, каза още Бойко Борисов.

По думите му, разделянето на Висшия съден съвет на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилването ролята на съдебния инспектор, са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. Премиерът припомни, че стратегията за съдебната реформа е приета в парламента с голямо мнозинство и поясни, че това се е случило след като разговарял с лидерите на политическите партии.

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора”, каза още Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

„Много се радвам, че моите партньори в управлението Реформаторският блок разбраха, че с обиди и нападки не става”, каза още премиерът. По думите му, през последните дни е направено много, така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален, толерантен тон, в петък на първо четене ще минат тези три изключително важни неща.

Не трябва да имаме притеснения относно случая с антракс, коментира той случая с починал фермер.

Уверение за това Борисов е получил от здравния министър Петър Москов, с когото се е чувал многократно още първия ден, когато имаше съмнения за антракс. „Всички мерки са взети от ветеринарно-медицинските власти”, каза по темата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й, превенцията е налице за всички хора, които са били в контакт с човека, който е загинал. „Това е гаранция, че няма да има разпространение на болестта и няма опасност за хората”, каза още министър Василева. По думите й, не е необходимо да има ограничения за водоемите.

Надявам се Гърция бързо да се стабилизира и да затегнат колана така, както ние го направихме и понесохме всички удари от опозицията, каза още Борисов.

Според него, ако в България се беше случило същото като в Гърция, никой не би помогнал.

Премиерът каза още, че случващото се в Гърция няма да даде отражение в страната ни заради решението на правителството да й откаже финансова помощ. По думите му, всички са се отнесли с уважение след гаранцията, че България няма да даде пари за по-богата Гърция.

Бойко Борисов добави и че, Гърция е по-богата към момента, но с темпове, с които се развива държавата ни, в следващите една-две години, ако не се направи „отново някой експеримент като Орешарски”, би могло да се стигне до 96-97% усвояване на еврофондовете. Той припомни, че първата година, когато ГЕРБ е поела властта усвояването е било под 1%, но са си поставили амбициозната задача да минат 30-40 %, а след това дори и 80 % без да падат от власт. Борисов изтъкна още, че в сектор екология 87-88 % са разплатени към бенефициентите.

По темата за избор на омбудсман, премиерът изрази надежда, българският парламент да има достатъчно сила, воля и компетентност да избере най-качествения кандидат.

От догодина се надявам да има проект и да направим по-качествени подпори на пътя за Кричим, където имаше голямо свлачище. По думите му, пътят в момента е в отлично състояние, но проблемът не е решен и отново ще възникне при подобна зима. Премиерът обясни, че след голямото свлачище зимата пътят за Кричим е изкъртен и отремонтиран, правят се бетонни подпори там, където е бил поднесен и допълни, че засега това е, което ще се направи по пътя за Кричим, тъй като в момента се правят много ремонти. „Виждате по магистрала „Тракия”, какви ремонти и какви мостове се правят, но просто това ни е максимумът, въпреки милиардите повече, които събрахме в бюджета”, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини