Бургас с паметник на Калата

Паметник на Георти Калоянчев бе открит в морската градина на Бургас, до този на другия велик бургазлия - актьор- Апостол Карамитев. За тържествената церемония в събота, пристигнаха съпругата на Калата- Валя, синът му Ивайло, Никола Анастасов, Светослав Пеев и много други гости. Тук бе и авторът на скулптгурата- Георги Чапкънов-Чапа.

"И младото поколение ще го вижда и ще знае кой е Калоянчев", каза развълнувана съпругата на големия актьор.

Кметът Димитър Николов заяви, че Бургас е велик град и се надява тук да се раждат още велики актьори, като Калата и Карамитев.

Много анонимни дарители дадоха средства за паметника. Кампанията стартира миналото лято, като в Летния театър на града бяха поставени урни за дарения. Събрани са били 20 000 лева за изработването му и за по- малко от година всичко бе готово, обясниха от общината.

След вълнуващото откриване на статуята на Калата, което бе водено от директора на Бургаския театър- Борислав Чакринов, в Летния театър започна постановката "Г-н Ганьо Балкански", като в главната роля бе синът на Калата- Ивайло Калоянчев, а входът бе свободен.

Георги Калоянчев е роден на 13 януари 1925 година в Бургас. През 1952 година завършва ВИТИЗ, в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Сред всички незабравими негови роли в театъра и киното, най- ярка остава тази на Бай Ганьо от 1990 г. във филма "Бай Ганьо заминава за Европа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура