Защо в Брестовене растат големи домати

Историята на един гигантски домат отведе "Труд" в разградското село Брестовене. В сюжета неусетно се промъкнаха приказки за слънчогледи и невени, кокетни къщи, подредени улици и оцеляване.

Брестовене е на 7 км от общинския град Завет. В зората на демокрацията населението било над 5500 души. Сега са към 2600. 80% от тях са турци, към 15% са роми. Българите са 80 човека, разказва кметът Фикрет Емин. В селото е пълно с младежи и деца.

Към Брестовене води нов път с изрядна маркировка. Докъдето стига погледът, е плодородна земя и всичко е засято. В района гледат много добитък. Кравите са над 500, има овце и кози. Млякото предават в местната мандра. Точно там се родил доматът гигант.

Преди дни медицинската сестра Веска Йорданова показа рекордьора с тегло 2,350 кг. "Няма тайна. И ние се чудим как стана. Сигурно защото до преди две години земята беше пустееща. В Брестовене почвата е хубава, плодородна", разказва стопанката. Доматите засяла от собствено семе, разсадът сложила през зимата, а в края на март го преместила в оранжерия, която дори не се отоплява.

"Семената са от старите наши сортове. Няма хибриди. Нито торим, нито пръскаме. Държим да е чиста продукцията, защото ние се храним с нея", разказва Веска.

Докато оглеждаме оранжерията, откриваме един почти узрял домат. Режат го с лозарска ножица и теглят - 2,050 кг. "Като се разчу за големия домат и 5-годишният внук ме пита по скайпа вярно ли е такъв грамаден и ще може ли да го носи", смее се Веска. От вкусната продукция тя праща почти всеки ден на семействата на двамата си синовете в София.

От големите домати са опитали и хората от Брестовене, които отишли специално да видят и да купят. Към оранжерията вече е върволица. По дворовете няма други такива гиганти, казва кметът Емин. Изкушен е да поиска семе от Веска, за да сади и той догодина.

Новината, че в селото има журналист на "лов за домати" бързо се разнася по улиците. От Белгия, Германия и Франция за Рамазан Байрама са се завърнали гурбетчиите, които сега харчат с широки пръсти.

"Добре, че са те, че иначе хич не върви търговията. Няма пари в България. И аз ще заминавам за Германия, че тука само за оцеляване стигат парите. Трябва да мисля за детето. Ще завърши училище, студент ще иска да стане. В Германия управниците така правят, че хората да вземат достатъчно, а тука мисъл за народа няма", разсъждава търговец от Кубрат, дошъл на седмичния пазар в Брестовене.

До него 74-годишната Виолета Гешева е наредили буркани с мед от кошерите си. "Не беше хубава пролетта и продукцията не е много. Най се търси от акация", споделя жената. На помощ за работата по пчелина дошъл синът й от София. "Пенсията ми е 167 лв. Добре, че от меда изкарваме нещо, иначе няма оцеляване", допълва бабата.

"Това е най-хубавият мед в селото. Вземам да го нося в града", включва се Гюлбе Джамбазова. Разказва, че има трима синове. Заради немотията децата й са по чужбина, работят по няколко месеца, връщат се и пак заминават.

Младите жени са доволни от живота си на селото. Казват, че им е спокойно и уредено. В мандрата работят към 120 човека. Имат шивашки цехове, а много народ е по полето при арендаторите. Имат детски площадки, сега ще откриват ново игрище и фитнес на открито. Направени са за над 300 000 лв. от еврофондовете. Преди това от програмата за селските райони им построили нов център с градинки за 1,5 млн. лв.

Направихме и нов асфалт, включва се с гордост кметът Емин. Той управлява първи мандат от БСП. "Не си мислете, че хората са като овце. Гласуват за човек, не за партия. На изборите тука дойде цялото ДПС от София. Кандидътът им беше роднина на един от големите в партията, но аз още тогава им рекох: „Аз ще съм кмет!", смее се Емин.

Най-елитният квартал в Брестовене е ромският, където къщите се конкурират по катове, цвят и екстри. Местните не крият, че освен от гурбетчийство, парите идват от прочутия бизнес с виртуална любов с чужденци. "Има една булка, дето изкара 700 000 лв. за седем години. Друга пък завъртя към 300 000 лв. Как им дават тия чужденци пари само срещу голи обещания, още не можем да се начудим“, казват с лека завист местните, които не са в бизнеса.

Заради виртуалната любов Брестовене е може би най интернет селото в България - има няколко скоростни линии, качеството на връзката е зашеметяващо, обхватът на трите мобилни оператора е перфектен.

И докато обикаляме улиците с палатите на циганите и скромните къщи на „старите“ българи, минаваме покрай стадиона на футболния отбор, който гордо се именува “Челси“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл