Стив Ханке: Вашият лев е клонинг на еврото, валутният борд ви пази

"Гърция влезе в еврозоната преди години, без да е готова да приеме еврото. Изхарчиха много пари и взеха много пари на заем, които никога няма да върнат. Вашият лев е клонинг на еврото и ситуацията е друга. Всичко това се дължи на валутния борд. България е в много по-добра ситуация, защото в страната ви работи валутен борд, фискалната ви система е много дисциплинирана", заяви в ексклузивно интервю пред тв предаването "120 минути" по bTV топикономистът Стив Ханке.

"Правителството в Гърция е некомпетентно да управлява, унищожават банките си, това ще доведе до много тежка депресия в страната. Положението на българите, работещи там, ще стане още по-лошо", бе категоричен бащата на валутния борд в България.

Мистерията на КТБ е заплетена, тя фалира и се оказа, че това не е била банка. Така и не бе установено нищо. Освен БНБ, която е упражнявала банковия надзор, и някои политически елементи имат своята вина. Не знаем обаче кои са те, допълни Ханке.

"Ще е бедствие, ако българите започнат като гърците да теглят по 60 евро от банкоматите”, добави икономистът.

Според него четирите големи банки в Гърция са близо до банкрута. „Единият начин е те да бъдат рекалитализирани и да се приложи кипърският модел. Ако вие имате пари в евро в тези банки, вие ще получите 70% от парите си, а с останалите 30% банката ще бъде рекапитализирана”, посочи икономистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини