Главорез осъди ареста в Шумен

Главорез с влязла в сила доживотна присъда поиска 10 000 лв. обезщетение заради лоши и унизителни условия в ареста в Шумен. Валентин Христов (24 г.) претендирал, че близо година и половина бил в килия без дневна светлина и проветряване, а ползването на тоалетната било ограничено. Според жалбата това съсипало здравето му.

Административният съд в Шумен е преценил, че затворникът е претърпял вреди, но за 450 лв. Така за ден престой в мизерния арест, Христов ще получи по 90 стотинки.

Зад решетките убиецът е пребивавал в три килии. Само една от тях имала прозорец. Съдът е приел, че в другите помещения не са били осигурени нормални условия за живот на лишения от свобода. От решението им става ясно, че наистина в килиите нямал достъп до дневна светлина и възможност за проветряване, както и санитарен възел. Магистратите обаче не са установили, че здравето на убиеца e влошено. Христов бе осъден доживот през 2009 г. за зверското клане на 48-годишен млекар във Велики Преслав. Трупът на жертвата бе намерен с отсечена глава.

През април в Шумен бе открит нов арест и всички задържани бяха преместени там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право