Шофьор спечели дело за алкохол срещу катаджии

Шофьор от Шумен успя да докаже пред съда, че не е бил пиян, както се опитвали да го изкарат катаджиите. След повторен анализ на кръвната му проба резултатът паднал от 0,64 промила до 0,47 промила, които са под наказуемите по закон 0,5 промила. Районният съд в Шумен е отменил изцяло санкцията на В. Т. - глоба от 650 лв. и отнемане на книжката за 7 месеца.

Сагата на шуменеца започнала на 16 април т.г., когато с "Ауди"-то си участвал в катастрофа на улица "Марица". Катаджиите го тествали с дрегер и установили 0,61 промила алкохол. В.Т. дал и кръв за проба. Химическата експертиза по метода на Видмарк в лабораторията на шуменската полиция показала 0,64 промила алкохол.

Последвала санкцията, която В. Т. атакувал в съда. Той поискал повторна експертиза, но по телефона му казали, че трябва да плати командировъчно и транспортни разходи на полицай, който да занесе кръвта му за проба в болница "Св. Анна" във Варна. В. Т. се жалвал срещу подобно нахалство, което нарушава наредбата за алкохолните проби на МВР, МЗ и правосъдното министерство. Съдът назначил втора кръвна проба във Варна, а резултатът от нея се оказал ненаказуем.

Наредбата за кръвните проби е архаична - от 2001 г. Тя разрешава два метода за изследване - с газхроматографски уред и с колба на Видмарк, в която кръвта се изпарява. Различните анализи завършват с разминаващи се резултати, които най-често нямат нищо общо с показанията на дрегера, който мери алкохола в количество издишан въздух.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право