Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

Краят на песента

Роженският събор поражда аналогии между съдбите на тримата президенти след 1997-а

„Роженският събор принадлежи на цяла България, а аз не съм обявявал, че ще се кандидатирам за президент, за да тълкувате тази проява като предизборна кампания“, заяви българският президент пред медии в Родопите, където стотици хиляди българи и чужденци се събраха по традиция. Не, това не са думи на Росен Плевнелиев, а на неговия по-предшественик Петър Стоянов през далечната 2000 г. Съборът се откри с „Излел е Делю хайдутин“ и 100 каба гайди, а това беше в навечерието на президентските избори.

Стоянов загуби изненадващо от Георги Първанов, а той пък откри следващия събор на Рожен след 5 години с думите: „Тук наистина човек може да усети най-дълбоко българските чувства, българските емоции и да се зареди с национална енергия.“ Съборът бе открит с „Излел е Делю хайдутин“ и 100 каба гайди, а това беше в годината на президентските избори.

Георги Първанов спечели служебен мач и взе втори мандат и когато наближиха следващите избори, нямаше нито събор, нито президентски речи. Вероятно е спекулация да се твърди, че Първанов нямаше нужда от Роженски събор, защото по закон това беше последният му мандат. Закономерността, по която се случва този иначе велик събор, любим на родопчани, е любопитна. Ето, след толкова години тишина Росен Плевнелиев откри роженския събор с „Излел е Делю хайдутин“ и сто каба гайди, а все очакваме да разберем ще участва ли Плевнелиев в бой за втори мандат, или това е краят на неговата песен.

Когато Петър Стоянов обяви „общобългарския събор“ в началото на века, той наистина не беше обявил официално, че ще се бори за втори мандат. Но това не е нужно да се казва. Ако се смяташ за успешен президент, да се откажеш от поста си е равно на пораженство. По онова време Стоянов беше се еманципирал от партийните окови и осъзна, че е доста повече, дори по закон. Това не му бе простено от неговите съратници.
Тогавашният лидер на ОДС и премиер Иван Костов бавно и сигурно подрязваше краката на президентския стол. От средите на Командира се пускаха слухове, че ОДС ще издигне за държавен глава Симеон Сакскобургготски. Реално Костов никога не е и допускал такава личност да му се пречка във властта, но пък не даваше и ясна подкрепа за Стоянов. И ето, на Рожен Петър Стоянов откри събора с пламенна реч и импровизиран дует с Валя Балканска. Двамата запяха „Рипни, Калинке, да се пукат душманите“, а Иван Костов от първия ред се хвана за главата. Човек трябва да е преболедувал енцафелит с тежки последици, за да не се сети какво означаваше тази песен. Уви, това бе края на песента за държавния глава, но и началото на края на Костов.

„Една легенда възкръсва за нов живот. Един символ засиява с нова светлина – легендарният Роженски събор се преражда в днешния събор на народното творчество и животновъдството”, заяви Росен Плевнелиев при откриването на събора след 9-годишна пауза. Дали Плевнелиев рипна за втори мандат? Има някаква очевидна повтаряемост. Лидерът на партията майка Бойко Борисов не дава подкрепата си за втори мандат на Плевнелиев и пуска слухове за държавен глава жена, а всичките му опоненти го подозират, че той именно ще се гласи за президент. Предстои да видим този Роженски събор за чия песен ще началото на края.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете