Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Христо Иванов готов с оставка – ако разбере, че шансовете за съдебна реформа са изчерпани

„За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката“. Това обяви министърът на правосъдието Христо Иванов в тв предаването „120 минути“ по bTV . Според него с главния прокурор Сотир Цацаров не са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

На въпрос дали носи оставката в джоба си, Иванов каза, че вижда смисъл в това да е министър, докато вижда шанс реформата в правосъдието да се проведе. Когато разбера, че всички шансове са изчерпани, ще си подам оставката, уточни той. Не е толкова важно дали си държа оставката в джоба, а дали си нося химикалката, коментира още министърът.

По думите му основната цел на предложените промени в Конституцията е да се реформира главата на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС), като се гарантира, че подборът на магистрати се прави по най-честен начин. Според Иванов в момента ВСС се избира по много сложен начин и това спъва работата му.

Неговата теза е, че в момента висшият орган на съдебната система не се избира пряко от гилдията, а опосредствано и това води до „вечните началници“. Министърът уточни, че никога не говори срещу сегашния състав на ВСС, а срещу системния проблем. Явното гласуване във ВВС пък се предлага, за да знаят тези, които са избирали съдиите, как те гласуват.

Христо Иванов призна, че е възможно при обсъждането на предложените промени в Конституцията между първо и второ четене да се извади „живецът на реформата“.

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува текстовете на първо четене.

Ето и акцентите от интервюто на министъра, които изпратиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието:

Христо Иванов: За да упражняваш власт, трябва да се откажеш от власт

За да имаме доверието на гражданите, ние трябва непрекъснато да показваме ръцете си. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за предаването 120 минути по бТВ.

На въпрос дали неговите ръце са чисти, той отговори: „Имам не просто чисти ръце, имам чиста съвест. И не бих поставил под съмнение този факт, защото ще загубя самоуважение към себе си.

Политическият процес в България има една особеност – всяко упражняване на власт, за да е успешно, трябва да минава през отказване от власт, каза той. Теренът на българската политика е страшно разкалян, българската демокрация има нужда от съзряване. В момента най-важното нещо при осъществяване на съдебната реформа е да си поставим ясни цели и да се движим към тях, каза министърът.

Един от акцентите на настоящия етап на съдебната реформа е промяна на самия модел на управление на системата. Най-разбираемо това може да се обясни с популярната българска поговорка: Рибата се вмирисва откъм главата, каза Христо Иванов. Щом тази власт има толкова сериозни проблеми, значи трябва да се създадат гаранции за подобряване на управлението й – на първо време чрез преструктуриране на ВСС, въвеждане на пряк избор на членовете му от професионалната квота и др. ВСС е органът, който извършва подбора на магистратите, той назначава и повишава съдиите, прокурорите и следователите, налага дисциплинарни наказания, той избира административните ръководители и др. Целта на промените е да се създадат гаранции, че съветът ще върши своята работа както трябва, че занапред ВСС няма да си затваря очите за случаи на магистрати хотелиери, магистрати с прякори и т. н. И това не се отнася само за настоящия ВСС,това е системен проблем, който е налице отдавна, подчерта правосъдният министър.

Разделянето на ВСС на две квоти от една страна ще предотврати възможността прокурори и следователи да влияят върху вземането на решения за кадруване на съдии и обратно. Същевременно, въвеждането на пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота ще гарантира много по-здрава връзка между избрания и тези, които са го избрали. Работи се върху демократизация на процеса на вземане на решения в самата система чрез промяна на баланса във взаимоотношенията между председателите на съдилищата и съдиите в тях. Огромното мнозинство от българските съдии и прокурори са принципни и почтени професионалисти, на тях трябва да им се даде повече възможност да участват във вземането на решенията. На следващо място се търси начин да се игнорира възможността в съдебната система да има вечни началници. За гражданите е важно, когато влязат в съда, срещу себе си да имат независим съдия – независим не само от политическо влияние или заради заплатата си, но и независим от йерархичен натиск. Съдията не трябва да се бои за кариерата си, когато взема решение по едно дело.

Но така или иначе, промяната на модела на управление на системата е само една малка част от реформата дори и на този етап. Работи се на много широк фронт – от въвеждане на електронното правосъдие до промени в юридическото образование, подчерта министърът.

Той изрази своята увереност, че българските политици вече разбират, че тази реформа е неизбежна и че следващата седмица проектът за промени в Конституцията ще бъде гласуван на първо четене.

На въпрос дали отчита опасността законопроектите да бъдат „пренаписани“, Христо Иванов отговори утвърдително: има риск реформата да бъде пренаписана, т.е. да бъде изваден нейният живец. Но изрази надежда, че това ще бъде предотвратено. Министърът посочи, че премиерът днес съвсем ясно е дал знак, че стои зад тази реформа. Без помощта и подкрепата на премиера не бихме могли да стигнем до тук, каза той. Това, което ние предлагаме, бе признато за необходимо от мнозинството конституционалисти в България, от българските съдии, от международните експерти, посочи още министърът.

За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката, заяви Христо Иванов в коментар на събитията от изминалата седмица. „Цивилизацията остава, войните се забравят“, добави той. Според него няма как той и главният прокурор Сотир Цацаров да са заровили томахавките, защото никога не са ги вадили.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.