Акция „160 от 240” започва Бойко Борисов - среща се с лидерите на АБВ, ДПС и БСП (обзор)

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов реши да поеме преговорите за подкрепа на промените в конституцията в свои ръце. И от понеделник започва акция са събирането на поне 160 от 240 депутатски гласа за реформата в основния закон, свързана със съдебната власт. Това е минимумът подкрепа, която е нужна, за да мине проектът на първо четене в пленарната зала. Подкрепящите промените засега са около 130.

Ако гласуването е успешно, парламентът ще има не по-малко от 3 и не повече от 5 месеца, ако иска да редактира предложените текстове. Очаква се гласуването да е в петък. Борисов обяви, че е оптимист, че днес и утре ще успее да постигне разбирателство с трите партии.

Премиерът ще се срещне първо с лидера на АБВ Георги Първанов и депутатите от партията днес в парламента. Макар да са партньор във властта, от партията не подкрепиха проекта. Във вторник ще е срещата с лидера на ДПС Лютви Местан. Той самият призова ГЕРБ да поемат инициативата по реформата в съдебната власт. Среща ще има и с председателя на БСП Михаил Миков.

Според Борисов разделянето на Висшия съдебен съвет на 2 колегии - съдии и прокурори, прекият избор на магистратите, усилването на ролята на съдебния инспекторат са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. Премиерът припомни, че стратегията за съдебната реформа е била приета в парламента с голямо мнозинство и това се е случило, след като е разговарял с лидерите на политическите партии. “Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че още в петък на първо четене ще бъдат гласувани промените в конституцията за трите важни и правилни стъпки в съдебната реформа. Убеден съм, че ще постигнем консенсус с АБВ, ДПС и БСП, защото познавам добре техните лидери и знам, че когато нещата се правят мотивирано, като кауза и в името на държавата, те са изключително разбрани и диалогични хора”, каза още Борисов. И добави, че се радва, че от Реформаторския блок “разбраха, че с обиди и нападки не става и направиха много в последните дни”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика