„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Оставиха в ареста младежа, блъснал деца на тротоар в Петрич

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Прокуратурата проучва сигнал до МВР: Проверка за бившия шеф на бежанците

Софийската градска прокуратура проверява сигнал срещу бившия шеф на Държавната агенцията за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев за нарушения при обществени поръчки, научи „Труд”. Сигналът е подаден от настоящия шеф на ДАБ Никола Казаков.

Една от нередностите е, че бунгала за настаняване на бежанци в лагера в новозагорското село Баня са приети за изпълнени, докато строежът им е бил само на етап изкоп. Това е установил одит на МВР на подписваните договори без обществени поръчки, който бяха направени в разгара на бежанската криза от ДАБ. Бунгалата в Баня, които трябва да поемат 80 души, са завършени към края на миналата година, но доскоро не бяха населени заради лошото им състояние.

Заради „извънредността” на ситуацията в разгара на кризата с бежанците в края на 2013-а и началото на 2014 г. за ремонтите не бяха обявени обществени поръчки, а се правеше процедура по публична покана. За строежа на къщичките в Баня няма никакво обявление в сайта за Агенцията за обществени поръчки. От протокол на областната управа в Сливен става ясно, че стойността на проекта е 162 хил. лв., 75% от които се осигуряват от Европейския бежански фонд. Началото на строителството на бунгалата е съпроводено от скандали. Областният управител на Сливен Корнелий Желязков (БСП) е одобрил строителството като „обект с регионално значение”, като така е заобиколил кмета на Нова Загора. Статутът е даден неприсъствено на 20 юни 2014 г. от областния съвет за развитие на област Сливен. Интересно е, че точно на 20 юни общинският съвет в Нова Загора гласува единодушно, че няма да разреши на кмета Николай Грозев да издаде разрешително за строеж. Следват скандали между общината и ДАБ, че на територията на лагера не са допускани служители на общината, носещи заповед на кмета за спиране на строителството. Тя е отменена през ноември от сливенския административен съд.

Проблеми със спешните ремонти има и в други лагери. Тавани в реконструирани в апартаменти халета за военна техника в бившата казарма и настоящ лагер в Харманли са паднали. Преустройството на гаражите в Харманли струва 460 587 лв. и е възложено на „Хитбилдинг” ЕООД от джебелското село Припек.

От прокуратурата ще решат до края на месеца какво ще правят по сигнала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.