Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Прокуратурата проучва сигнал до МВР: Проверка за бившия шеф на бежанците

Софийската градска прокуратура проверява сигнал срещу бившия шеф на Държавната агенцията за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев за нарушения при обществени поръчки, научи „Труд”. Сигналът е подаден от настоящия шеф на ДАБ Никола Казаков.

Една от нередностите е, че бунгала за настаняване на бежанци в лагера в новозагорското село Баня са приети за изпълнени, докато строежът им е бил само на етап изкоп. Това е установил одит на МВР на подписваните договори без обществени поръчки, който бяха направени в разгара на бежанската криза от ДАБ. Бунгалата в Баня, които трябва да поемат 80 души, са завършени към края на миналата година, но доскоро не бяха населени заради лошото им състояние.

Заради „извънредността” на ситуацията в разгара на кризата с бежанците в края на 2013-а и началото на 2014 г. за ремонтите не бяха обявени обществени поръчки, а се правеше процедура по публична покана. За строежа на къщичките в Баня няма никакво обявление в сайта за Агенцията за обществени поръчки. От протокол на областната управа в Сливен става ясно, че стойността на проекта е 162 хил. лв., 75% от които се осигуряват от Европейския бежански фонд. Началото на строителството на бунгалата е съпроводено от скандали. Областният управител на Сливен Корнелий Желязков (БСП) е одобрил строителството като „обект с регионално значение”, като така е заобиколил кмета на Нова Загора. Статутът е даден неприсъствено на 20 юни 2014 г. от областния съвет за развитие на област Сливен. Интересно е, че точно на 20 юни общинският съвет в Нова Загора гласува единодушно, че няма да разреши на кмета Николай Грозев да издаде разрешително за строеж. Следват скандали между общината и ДАБ, че на територията на лагера не са допускани служители на общината, носещи заповед на кмета за спиране на строителството. Тя е отменена през ноември от сливенския административен съд.

Проблеми със спешните ремонти има и в други лагери. Тавани в реконструирани в апартаменти халета за военна техника в бившата казарма и настоящ лагер в Харманли са паднали. Преустройството на гаражите в Харманли струва 460 587 лв. и е възложено на „Хитбилдинг” ЕООД от джебелското село Припек.

От прокуратурата ще решат до края на месеца какво ще правят по сигнала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.