Янаки Стоилов: Не помагаме на Гърция, а на нейните кредитори

"По-логично е Гърция да бъде подпомагана от страните от Еврозоната. Когато богатите плащат те държат и бедните да плащат колкото тях, нека кажем истината, не помагаме на Гърция, а на нейните кредитори", каза социалистът Янаки Стоилов в ефира на Би Ти Ви.

"Пари няма да се дават на Гърция от България. Позицията на премиера и финансовия министър е абсолютно последователна. Няма как нашите бедни пенсионери да дават пари на богатите гръцки", каза герберът Димитър Главчев.

"Европейската комисия ще даде гаранция за плащането на гръцкия дълг и ако тя спре да плаща ще се използват парите на европейците. Какъв е нашият избор – да сме единствената страна, която щеше да блокира отварянето на банките в Гърция. Нека разберем, че гърците ако не си плащат, то ние няма да платим никакви пари. Нашата вноска е 23 милиона евро, които внасяме в европейския бюджет", допълни Главчев.

"Хората чувстват, че липсва последователност. Цялата тази система работи за богаташи, които започнаха да си купуват острови", категоричен е Стоилов. "Целият този модел трябва да бъде преосмислен. ЕС в този си вид трябва да се освободи от финансовите зависимости, които не са в интерес на България. Нужно е да променим ЕС", каза Янаки Стоилов.

Главчев контрира и попита дали хората наистина вярват, че ние помагаме на кредиторите, а не на гърците, които не са могли да си теглят парите от банкоматите.

"Ситуацията в Гърция ще се радикализира както в ляво, така и в дясно", категоричен е социалистът.

"Нека не се делим на работливи българи и мързеливи гърци. Солидарността предполага богатите да помагат на бедните, а не обратното", разгневи се социалистът.

"Не трябва да спекулирате така, няма да извадим нито един лев от джоба си", възмути се Димитър Главчев. "Радикализацията е мечтата на всички крайнолеви и крайнодесни", завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини