Стани монах за един ден, кани Лопушанският манастир

Лопушанският манастир “Св. Йоан Предтеча” обяви ден на отворените врати. От 1 до 31 август всеки, който желае, може да влезе в обителта като поклонник, но и да се превърне в монах за един ден, съобщи игуменът архимандрит Христодул.

Идеята за еднодневното монашество хрумнала на духовника при разговори с гости на манастира, които разпитвали за работата на Божите служители и за източника на силата и вярата им. “Мнозина искат да узнаят какво става зад вратите на манастира. Ще дадем възможност на всеки, който желае, да облече черния подрасник за един ден, да се потопи в молитвената атмосфера от ранни зори до късна вечер, да участва в работата по манастирските ниви, да слуша и пастирските беседи с поклонници”, обяснява игуменът.

Той се надява запознаването с живота на монасите да приобщи още хора към християнската вяра и да привлече нови Божи служители в манастирите. Защото монашеството в България от години оредява, а тъкмо монасите са посредниците между Бога и хората, казва отец Христодул. Самият той е бивш бизнесмен и общински служител, но от 5 години е скъсал със светската суета и е отдаден изцяло на вярата. Инициативата “Монах за един ден” е получила благословията на видинския митрополит Дометиан. Поради ограниченото място в манастира само по трима-четирима кандидати на ден ще могат да обличат черните раса, уточнява игуменът.

Лопушанския манастир, който е на 21 км от Монтана, е национален паметник на културата. Иконите му са рисувани от Николай и Станислав Доспевски. Заради иконата на Богородица, смятана за чудотворна, в обителта всекидневно има поток от поклонници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини