Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Стани монах за един ден, кани Лопушанският манастир

Лопушанският манастир “Св. Йоан Предтеча” обяви ден на отворените врати. От 1 до 31 август всеки, който желае, може да влезе в обителта като поклонник, но и да се превърне в монах за един ден, съобщи игуменът архимандрит Христодул.

Идеята за еднодневното монашество хрумнала на духовника при разговори с гости на манастира, които разпитвали за работата на Божите служители и за източника на силата и вярата им. “Мнозина искат да узнаят какво става зад вратите на манастира. Ще дадем възможност на всеки, който желае, да облече черния подрасник за един ден, да се потопи в молитвената атмосфера от ранни зори до късна вечер, да участва в работата по манастирските ниви, да слуша и пастирските беседи с поклонници”, обяснява игуменът.

Той се надява запознаването с живота на монасите да приобщи още хора към християнската вяра и да привлече нови Божи служители в манастирите. Защото монашеството в България от години оредява, а тъкмо монасите са посредниците между Бога и хората, казва отец Христодул. Самият той е бивш бизнесмен и общински служител, но от 5 години е скъсал със светската суета и е отдаден изцяло на вярата. Инициативата “Монах за един ден” е получила благословията на видинския митрополит Дометиан. Поради ограниченото място в манастира само по трима-четирима кандидати на ден ще могат да обличат черните раса, уточнява игуменът.

Лопушанския манастир, който е на 21 км от Монтана, е национален паметник на културата. Иконите му са рисувани от Николай и Станислав Доспевски. Заради иконата на Богородица, смятана за чудотворна, в обителта всекидневно има поток от поклонници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете