Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Бойко Борисов и Мишел Барние обсъдиха преговорите за Брекзит

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Пожар унищожи автомобил в Бойчиновци

Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово – един „Боляровогейт“, заяви депутатът Александър Иванов

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор Димитров: Искам еднакви топки за всички турнири

Ни Ло става дизайнер

Иванчева: Не се сещам кой е Александър Ваклин, не съм го срещала

Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

Шойбле давал 50 млрд. евро на Варуфакис за Grexit

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е бил готов да „даде на Гърция 50 млрд. евро“, ако бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис беше проявил готовност да изкара Атина от еврозоната. Това е заявил високопоставен източник, който е разговарял с Шойбле, пише Blogactiv.eu, цитиран от expert.bg.

Германският министър е описан от източника като „истински европеец“, който няма нищо против Гърция, но следва принципа на тежко лекарство за добра кауза. Според информацията Шойбле е предполагал, че правителството на лявата СИРИЗА би подкрепило идеята за излизане от валутния съюз, ход, който е в съответствие с идеологията на партията. Той е бил готов и да сложи „пари на масата“, за да насърчи подобен ход.

Волфганг Шойбле, цитиран от френската медия Mediapart, е попитал колко иска Атина, за да напусне еврозоната. Разговорът се е случил преди референдума в южната ни съседка от 5 юли, когато мнозинството от гърците отхвърлиха предложението на кредиторите. Според информацията на Heard in Europe, Шойбле е разглеждал конкретната сума от 50 млрд. евро, ако СИРИЗА се съгласи да изкара Гърция от еврозоната.

Германският финансов министър не е казал от къде ще дойдат парите. Част от подобен пакет обаче могат да дойдат от европейските пари за Гърция в размер на 35 млрд. евро до 2020 година плюс приходите на Европейската централна банка (ЕЦБ) от гръцки държавни облигации.

Същевременно в скорошно интервю за британското списание New Statesman Янис Варуфакис признава, че е бил готов за Grexit. Той коментира, че е бил готов за излизане на Атина от еврозоната от първия ден на поста финансов министър. Въпреки това той признава, че не е бил сигурен до колко правителството е щяло да се справи с подобна ситуация.

Ако Атина беше излязла от еврозоната, повече от 300 млрд. евро от дълга на страната щяха да бъдат загубени. Същевременно свежите 50 млрд. евро щяха да послужат на правителството на СИРИЗА за изграждане на нова финансова система. Сега, при действие на спасителните планове за Гърция, милиарди се вливат в страната, но те отиват за обслужване на дълга.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.