"Евроинс иншурънс груп" купува гръцкия застраховател Credit Agricole Life

Финансовият холдинг "Еврохолд България" ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life от френската банкова група "Креди Агрикол", съобщиха от купувача. Застрахователното поделение на холдинга "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) се е договорило за покупката, като засега цената на сделката не се съобщава. Очаква се придобиването да бъде приключено до края на годината, като преди това трябва да се одобри от регулаторите.

Според съобщението на ЕИГ гръцката компания има финансови активи за над 500 млн. евро, повечето инвестирани в ценни книжа извън Гърция. Дружеството на френската банка работи в страната от 2001 г. и по информация от "Еврохолд" е сред най-значимите в сектора на животозастраховането, с увеличаващ се пазарен дял. Сделката означава по-сериозно присъствие на ЕИГ в Гърция, след като преди близо година компанията започна да продава застрахователни полици и там.

Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България", коментира, че са се възползвали от "несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара". Христов посочи, че придобиват компания "с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия".

"С придобиването на Crédit Agricole Life, "Евроинс иншурънс груп" разширява бизнеса си в Югоизточна Европа и затвърждава водещите си позиции в застрахователния сектор в региона", обясни Христов. По думите му сделката е "изключително изгодна за акционерите на "Еврохолд България".

След като приключи придобиването на Crédit Agricole Life се очаква премийните приходи на ЕИГ да достигнат 350 млн. евро през следващата година. Холдингът работи в общо седем държави от Централна и Източна Европа чрез дъщерни дружества – в България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна, а в Чехия и Словакия има клонове. В Сърбия има 10% дял в местния застраховател "Таково". По оценки от холдинга клиентите му са над 2 млн. души.

В петък от "Еврохолд" обявиха и приходите на дъщерните си дружества за първия седем месеца на годината. До края на юли общите премийни приходи на подхолдинга ЕИГ са близо 116 млн. евро, с 54% ръст на годишна база. Най-голям дял в премиите има "Евроинс Румъния" - 79.16 млн. евро, което отбелязва и най-много повишение на годишна база – 62%.

При българското "Евроинс" премиите за януари-юли са 31.5 млн. евро, с 48% ръст за година, а македонското "Евроинс" отчита 15% годишно повишение, до 4.25 млн. евро приходи.

През последните две години ЕИГ се разшири с няколко придобивания – последната покупка беше на българското и украинското застрахователно поделение на германската група Talanx, което работеше в България под марката "ХДИ Застраховане". Преди това ЕИГ купи бизнеса на QBE в България и Румъния, а през 2013 г. - българския бизнес на Аchmea – общозастрахователното и животозастрахователното дружество с марките "Интерамерикан".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес