В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Георги Ганев: Гърция е като алкохолик, на когото са спрели пиенето

Гръцката криза е като пристрастяването към алкохола. Колкото повече им даваш, толкова пъти ще катастрофират, защото са алкохолици. Това казва икономистът и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии в София Георги Ганев в интервю за “Преса”.

Трябва да има липса на алкохол, което аз наричам първичен бюджетен излишък. Като им спреш парите, изпадат в абстиненция, защото не могат да живеят без огромни дефицити. Ганев посочва, че спасителният пакет, който сега гърците получават, е вид лечение докато страната си стъпи на краката. В дългосрочен план обаче Европа ще трябва да спре да покрива дефицитите на Атина.

Икономистът посочва, че България е имала много по-голям дълг спрямо БВП и е платила задълженията си именно чрез големи първични бюджетни излишъци. За гърците явно е новост, че не можеш да живееш на гърба на другарчето, заявява Ганев.

Относно възможността България да подпомага финансово Гърция Ганев е категоричен, че “страната ни по никакъв начин няма да се ангажира в спасяването”. Предложените 7 мрлд. евро щели да дойдат от Европейския стабилизационен финансов механизъм. България трябва само да одобри ЕК да отпусне парите и допълва, че бъдещи плащания от българска страна няма да има.

Във връзка с информацията на “Файненшъл таймс”, че Европейската централна банка е отворила тайно кредитни линии за България и Румъния, Ганев заявява, че не е изключено да има подобно споразумение. Той отбелязва, че това не е прецедент и подобни споразумения е имало с Унгария и Полша.

Ганев смята, че придобиването на клоновете на гръцката “Алфа банк” от “Юробанк” е начин да бъдат успокоени хората. “Алфа банк” е силно подложена на паника, казва икономистът. Той допълва, че е възможно при някои банки в България с гръцко участие да има напрежение. Според него обаче най-голям проблем за България от гръцката криза е възможността между 200 и 400 хиляди българи в Гърция да останат без работа или с намалено заплащане. Каквото и да стане, това ще има неприятни социални последици за България, убеден е Ганев.

Икономистът счита, че биографията на новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев е респектираща. В крайна сметка се оказва, че централното банкиране е много повече въпрос на характер, отколкото на друго, посочва Ганев. Той смята, че начинът на поведение и решенията на БНБ за КТБ не са се харесали на публиката. Това е и основната причина върху подуправителите да тегне сянка, че са били част от предходния състав на управителния съвет на БНБ, казва Георги Ганев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.