Вучич организира митинг в своя подкрепа

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Сузи Денисън, Европейски съвет за външна политика: 100 млн. европейци се колебаят за кого да гласуват

Проф. Иван Литвиненко: Пътеките в педиатрията са най-ниско платените

Христина Шопова: Надграждаме конкурса „За хляба наш…” с много любов и сърце

В пенсията влизат най-добрите доходи (обзор)

Пътешественикът Симеон Идакиев получи голямата награда на изложението „Културен туризъм” в Търново Отличиха общините Разград и Стара Загора за атрактивно и ефективно управление на туристически продукт

Окриха 50 кг кокаин на учебен военноморски кораб в Черна гора

Ограда на поделение се срути в Хасково, има загинал

ДПС обяви листата си за евроизборите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в челни позиции

Касови апарати с режим „стелт” Превключват на работа с укриване на ДДС с два клавиша

Ангел Джамбазки: Трябва да се реши ромският въпрос, децата трябва да бъдат образовани

Отлагат изборите за ректор на ВТУ за 10 юни Люти скандали тресат висшето учебно заведение в старата столица

Какво е да си Кавалер на музата?

Георги Ганев: Гърция е като алкохолик, на когото са спрели пиенето

Гръцката криза е като пристрастяването към алкохола. Колкото повече им даваш, толкова пъти ще катастрофират, защото са алкохолици. Това казва икономистът и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии в София Георги Ганев в интервю за „Преса“.

Трябва да има липса на алкохол, което аз наричам първичен бюджетен излишък. Като им спреш парите, изпадат в абстиненция, защото не могат да живеят без огромни дефицити. Ганев посочва, че спасителният пакет, който сега гърците получават, е вид лечение докато страната си стъпи на краката. В дългосрочен план обаче Европа ще трябва да спре да покрива дефицитите на Атина.

Икономистът посочва, че България е имала много по-голям дълг спрямо БВП и е платила задълженията си именно чрез големи първични бюджетни излишъци. За гърците явно е новост, че не можеш да живееш на гърба на другарчето, заявява Ганев.

Относно възможността България да подпомага финансово Гърция Ганев е категоричен, че „страната ни по никакъв начин няма да се ангажира в спасяването“. Предложените 7 мрлд. евро щели да дойдат от Европейския стабилизационен финансов механизъм. България трябва само да одобри ЕК да отпусне парите и допълва, че бъдещи плащания от българска страна няма да има.

Във връзка с информацията на „Файненшъл таймс“, че Европейската централна банка е отворила тайно кредитни линии за България и Румъния, Ганев заявява, че не е изключено да има подобно споразумение. Той отбелязва, че това не е прецедент и подобни споразумения е имало с Унгария и Полша.

Ганев смята, че придобиването на клоновете на гръцката „Алфа банк“ от „Юробанк“ е начин да бъдат успокоени хората. „Алфа банк“ е силно подложена на паника, казва икономистът. Той допълва, че е възможно при някои банки в България с гръцко участие да има напрежение. Според него обаче най-голям проблем за България от гръцката криза е възможността между 200 и 400 хиляди българи в Гърция да останат без работа или с намалено заплащане. Каквото и да стане, това ще има неприятни социални последици за България, убеден е Ганев.

Икономистът счита, че биографията на новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев е респектираща. В крайна сметка се оказва, че централното банкиране е много повече въпрос на характер, отколкото на друго, посочва Ганев. Той смята, че начинът на поведение и решенията на БНБ за КТБ не са се харесали на публиката. Това е и основната причина върху подуправителите да тегне сянка, че са били част от предходния състав на управителния съвет на БНБ, казва Георги Ганев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.