Борисов подготвя декларация за подкрепа на промените в конституцията

Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

Това съобщи Бойко Борисов след среща в парламента с лидера на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", каза Борисов.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени.

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ. "Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализа", коментира Първанов.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини