Почитаме жертвите от атентата на летище Сарафово

Главният равин на Хабат Йоси Саломон ще прочете молитва в памет на жертвите на атентата на летището край Бургас. Церемонията ще се проведе днес, а на нея ще присъстват още посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, главният секретар на МВР Георги Костов и близките на двама от загиналите. Снощи те се очакваше да кацнат с полет от Тел Авив. Това са родителите и сестрата на загиналия Маор Харуш /25 г./ и бащата на Елиор Прайс /26г./. Главният равин ще надуе шофар /древен еврейски инструмент- рог, който се използва на подобни церемонии/, разказа почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

При атентата на летището преди три години, терористи взривиха автобус с израелски туристи, идващи на почивка у нас. Загинаха петима израелци и българският шофьор Мустафа Кьосов. Разследването на терора е удължено до 20 август. За извършители са заподозрени Мелиад Фара и Хасан Ел- Хадж Хасан, които се предполага, че се укриват в Ливан. Третият, който пренасял бомбата в раницата си и бе разкъсан от нея е Мохамед Хасан Ел Хюсеин, ливанец с френски паспорт.

15- 20 % е ръстът на израелските туристи това лято, всравнение със същия период на миналата година, съобщи почетният консул Орлин Мандов за Труд. Атентатът не ги уплаши и вече втора година те са традиционно първите гости на нашето море и последни закриват сезона. Мерките за тяхната сигурност на летището и в курорта Сл. бряг буквално са драконовски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини