Реформатори и патриоти умуват за общ кандидаткмет в Русе

Партиите в Реформаторския блок /РБ/ и Патриотичния фронт /ПФ/ могат да се явят с общ кандидаткмет в Русе. "В момента се обсъжда подкрепа за кандидата на Патриотичния фронт, но по-добре да изчакаме да приключи съвета на Реформаторския блок", заяви в крайдунавския град зам.председателят на СДС Румен Христов. Като депутат от РБ той предпочита коалицията им да има свой кандидат, за да се легитимира на предстоящите местни избори.

"Общ блок между патриоти и реформатори е с потенциал да бъде първа политическа сила в Русе", категоричен е депутатът на ПФ Искрен Веселинов. Той не отрече, ако го издигнат за кандидаткмет, да получи подкрепата на РБ срещу рамо от патриотите за избраника на реформаторите в Плевен Георг Спартански. "Изключвам местните избори в Русе да се решат на първи тур. Победа би била възможна с активност под 40%, тъй като има партии с ядра", обясни Искрен Веселинов.

Той се надява кандидаткметът на ПФ да стигне до балотаж. Ще се разчита на подкрепа от реформаторите, с част от които ВМРО работи в обща група в русенския парламент. Засега разговорите зациклят, защото и в двете коалиции има много партии.

От ГЕРБ вече номинираха официално кмета Пламен Стоилов за втори мандат. БСП залага на строго партийна кандидатура с ексградоначалника и общински лидер на социалистите Божидар Йотов. АБВ също номинира общинския си председател Стелиян Стефанов за кандидаткмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони