Обявиха жълт код за опасни жеги в 21 области утре

Жълт код за опасни жеги е обявен в 21 области в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология(НИМХ) при БАН.

Жълтият код е в сила за областите - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Габрово, Перник, София - град, София – област , Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол. Очакват се много високи температури - между 31 и 37градуса. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

В следващите 15 дни предстои горещо лято. Това заяви дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките Мариана Попова пред "Фокус". Тя посочи, че през предстоящите две седмици не се очаква съществено захлаждане.

„Утре в Източна България температурите ще бъдат с 2-3 градуса по-ниски, а над Западна България ще останат без съществена промяна. И през следващите дни, въпреки че температурите съвсем слабо ще се понижат, ще остане горещо“, посочи Попова.

Тя допълни, че времето ще остане горещо, към неделя отново ще има стойности до 37-38 градуса, като в началото на следващата седмица отново се очаква съвсем слабо разхлаждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето