Делото срещу съдията Пенгезов ще се гледа в Софийския градски съд

След като премина и през трите военни съдилища, делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов ще тръгне в Софийския градски съд (СГС). Това реши Върховният касационен съд (ВКС), тъй като всички магистрати под пагон в София, Пловдив и Сливен си направиха отводи заради познанството им с подсъдимия.

Върховните съдии са се позовали на Наказателно-процесуалния кодекс, според който СГС също е компетентен да разглежда дела срещу настоящи и бивши магистрати, въпреки че трима от подсъдимите са военни. Така делото е разпределено на съдия Снежина Колева.

Пенгезов е подсъдим за злоупотреби с европари. Съпроцесници са му бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАС) полк. Петър Петков, заместникът му Владимир Димитров, бившата шефка на кабинета „Орешарски“ и ръководител на управляващия орган на оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК) Мария Дивизиева и още четирима души.

Обвиненията им са свързани с проект за прозрачност във военните съдилища по ОПАК. Той бе спечелен през 2008 г. от ВоАС , който тогава Пенгезов ръководеше. Стойността на проекта е около 700 хил. лв., но според обвинението само около 500 хил. били усвоени. Прокуратурата твърди, че след съгласуване с Дивизиева и по указание на ген. Пенгезов останалите обвиняеми оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки за избора на изпълнители по проекта. Такива обаче не били провеждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право