На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Делото срещу съдията Пенгезов ще се гледа в Софийския градски съд

След като премина и през трите военни съдилища, делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов ще тръгне в Софийския градски съд (СГС). Това реши Върховният касационен съд (ВКС), тъй като всички магистрати под пагон в София, Пловдив и Сливен си направиха отводи заради познанството им с подсъдимия.

Върховните съдии са се позовали на Наказателно-процесуалния кодекс, според който СГС също е компетентен да разглежда дела срещу настоящи и бивши магистрати, въпреки че трима от подсъдимите са военни. Така делото е разпределено на съдия Снежина Колева.

Пенгезов е подсъдим за злоупотреби с европари. Съпроцесници са му бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАС) полк. Петър Петков, заместникът му Владимир Димитров, бившата шефка на кабинета „Орешарски“ и ръководител на управляващия орган на оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК) Мария Дивизиева и още четирима души.

Обвиненията им са свързани с проект за прозрачност във военните съдилища по ОПАК. Той бе спечелен през 2008 г. от ВоАС , който тогава Пенгезов ръководеше. Стойността на проекта е около 700 хил. лв., но според обвинението само около 500 хил. били усвоени. Прокуратурата твърди, че след съгласуване с Дивизиева и по указание на ген. Пенгезов останалите обвиняеми оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки за избора на изпълнители по проекта. Такива обаче не били провеждани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.