Пчелари от Търновско алармират за масов мор в кошерите

Производители на мед от Великотърновска област алармират за масов мор на пчели. Десетки пчелари се оплакват, че през последните месеци броя на отглежданите от тях пчели значително е намалял, а основна причина е нерегламентирано пръскане на земеделски култури с химически препарати от въздуха.

Сред потърпевшите са и собственици на пчелини от село Куцина, Община Полски Тръмбеш, които се славят с най-голяма продукция на мед в региона. Тази година обаче трийсетината производители не са сигурни, че отново ще затвърдят тази слава на пазара.

"Пчелните семейства бяха силни няколко дена когато цъфтя слънчогледа, после рязко намаля летежа. Забелязахме под кошерите подмор на пчели, а това се дължи на натравяне от пръскане.Видях самолет да кръжи около 10 часа над нивите с царевица.С авиация е забранено да се пръска през деня. Химическата обработка се прави преди 9 часа и след 18 часа", обясняват пчелари.

Михаил Михайлов пък споделя, че от 150 семейства досега е добил 1000 кг мед, което е по 6-7 кг от семейство. "Това е смешна работа.Пре

дни години съм вадил по 3-4 тона мед", гневи се Михайлов.

От Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново заявиха, че при тях не са постъпвали сигнали за масово измиране на пчели."Има лаборатории, които изследват причините за смъртта на пчелите, а те могат да бъдат различни.Ако резултатите докажат, че морът е заради химически препарати, санкциите за арендаторите са от 2000 до 5000 лева", уточняват от Агенцията за безопасност на храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес