Провокатор опита да разпали ново напрежение в Гърмен

В понеделник възникна ново напрежение между роми и българи в Гърмен което наложи намесата на полиция. За късмет инцидента се размина само с размяна на обидни реплики и закани.

Преди обяд група роми от станалия скандално известен квартал "Кремиковци" се запътили към центъра на Гърмен, за да си подадат документи за работа по програмата за временна заетост.

Когато обаче минали покрай заведението "При чинара" били пресрещнати от двайсетина мъже, събрали се на сутрешна раздумка. Щом зърнали ромите, компанията започнала да сипе обиди. Чули се закани, че скоро ще бъде щурмувана махалата, а един от клиентите заявил, че ще вземе пушката и ще гърми.

Циганите се уплашили и веднага извикали полиция. До арести не се е стигнало, но присъствието на униформени служители остава засилено. Случката обаче предизвикала намесата на инициативният комитет на протестиращите в кметските дела. Те настояли пред кметицата да посъветва ромите временно да не ходят на големи групи из Гърмен, защото така можело да се предизвикат безредици и инциденти.

Те дори обещали сами да чистят улиците, вместо да се наемат роми за чистачи, за да не се стигне до провокации. От пресцентъра на ОД МВР в Благоевград увериха, че ситуацията е спокойна и под контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини