Осъдиха тираджия заради бежанци на Дунав мост

Турски тираджия беше осъден от окръжния съд в Русе на 1 г. затвор при първоначален общ режим и 1000 лева глоба за трафик на 41 бежанци от Ирак. 44-годишният Б.Г. се призна за виновен и сключи извънсъдебно споразумение с прокуратурата. Нелегалните имигранти, включително 9 жени и 3 деца, бяха заловени в хладилното ремарке на камион "Рено" на 7 април т.г. при проверка на Дунав мост.

Те вече са осъдени и върнати във временни центрове за настаняване в страната. След извънсъдебни споразумения пълнолетните чужденци получиха по 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и по 120 лева глоба. Непълнолетните деца отнесоха по 3 месеца условно и обществено порицание.

Всички бежанци носели само копия на иракски лични карти и паспорти. Разкритият турски канал за нелегални емигранти през България осветил четирима активисти на Ислямска държавау установило разследването. Нелегални емигранти признали, че платили до 12 000 евро на човек за пътуването до Германия. Някои се опитали да подкупят гранични служители и митничари.

От началото на годината на българо-румънската граница са задържани над 300 нелегални имигранти, сочи статистиката на Гранична полиция в Русе. Още няма решение на правителството да се открие временен следствен арест за бежанци в Русе. За ремонта са нужни 100 000 лв., които трябва да се гласуват от Министерски съвет. В предвидените помещения край Дунав мост ще престояват до 40 нелегални емигранти, докато приключат делата им в съда

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право