Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

България отново на първо място в света по производство на лавандулово масло

България отново зае първо място в света по производство на лавандулово масло, измествайки Франция от дългогодишната лидерска позиция на пазара. Жътвата на лавандула у нас в момента е в разгара си, посочва Нова телевизия.

Дестилериите за преработка на лавандулово масло в Карловска област работят на пълна пара. Вече е факт и първото количество лавандулово масло. Тази година се наблюдава истински бум в отглеждането на лавандула. Много стопани засяха цели плантации и причината е в парите, които се печелят. На декар се изкарват по 300 лева.

Иван Чонлов например отглежда 180 декара лавандула в карловското село Климент. Добивите обаче са с 1/3-та по-малко спрямо миналата година заради обилните валежи и липсата на доста слънчеви дни. Въпреки по-малкото количество тази година, производителите са доволни, че качеството е високо. На много места прибирането на лавандулата от полето е изцяло механизирано. В Карловската долина обаче все още се жъне на ръка.

Иван е произвел от масивите си около 20 тона лавандулово масло. „От изваряването на 80 килограма сурова маса, получихме един килограм лавандулово масло”, обясни той.

Тази година на световните пазари цената на лавандуловото масло стигна 100 евро за килограм. 90% от лавандуловото масло, което се произвежда в българските дестилерии, се изнася за Франция, Япония и Англия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете