Лиляна Павлова: За нас е важно да се „прочисти“ системата, дори това да донесе още щети на ГЕРБ

Алисия Викандер пак ще бъде Лара Крофт Актрисата се готви за зрелищно продължение

Иван Гешев: Политически и олигархични интереси направиха делото „Иванчева“ важно

Мистър Бийн продава любимия си Mercedes Актьорът Роуън Аткинсън се разделя с модел 500 Е от 1991 г. с мощност 326 коня

По 7 години затвор за полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Военната прокуратура разследва инцидента със срутилата се стена на поделение, която уби човек в Хасково

ЦРУ залага на пари и изобретателност срещу Русия и Северна Корея

Сенаторка поиска процедура по отстраняването на Тръмп

Спецпрокуратурата и ГДБОП в акция срещу група за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Как се разваля еротичен сън?

Астероид с размерите на къща мина близо до Земята

Стабилизираха повредената структура на катедралата „Нотр Дам“

Навършват се 143 години от Априлското въстание

17 души пострадаха при горски пожари в Русия

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в Белград на митинг в подкрепа на Вучич

България отново на първо място в света по производство на лавандулово масло

България отново зае първо място в света по производство на лавандулово масло, измествайки Франция от дългогодишната лидерска позиция на пазара. Жътвата на лавандула у нас в момента е в разгара си, посочва Нова телевизия.

Дестилериите за преработка на лавандулово масло в Карловска област работят на пълна пара. Вече е факт и първото количество лавандулово масло. Тази година се наблюдава истински бум в отглеждането на лавандула. Много стопани засяха цели плантации и причината е в парите, които се печелят. На декар се изкарват по 300 лева.

Иван Чонлов например отглежда 180 декара лавандула в карловското село Климент. Добивите обаче са с 1/3-та по-малко спрямо миналата година заради обилните валежи и липсата на доста слънчеви дни. Въпреки по-малкото количество тази година, производителите са доволни, че качеството е високо. На много места прибирането на лавандулата от полето е изцяло механизирано. В Карловската долина обаче все още се жъне на ръка.

Иван е произвел от масивите си около 20 тона лавандулово масло. „От изваряването на 80 килограма сурова маса, получихме един килограм лавандулово масло“, обясни той.

Тази година на световните пазари цената на лавандуловото масло стигна 100 евро за килограм. 90% от лавандуловото масло, което се произвежда в българските дестилерии, се изнася за Франция, Япония и Англия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.