Експерт: Инкубационният период на антракса е от 2 до 7 дни

Инкубационният период при хората е от 2 до 7 дни при стомашно-чревната и белодробна форма на антракс. Това коментира за Агенция „Фокус” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Тя уточни, че той може да варира, но в рамките на 4 – 5 дни възниква заболяване. „Когато възникне заболяване при човек, трябва да се вземат мерки всички околни, консумирали тази храна, да бъдат предпазени, тоест да не се развие заболяване”, обясни проф. Кожухарова и допълни, че тук е много голяма ролята на профилактиката с антибиотици, което налага всички потенциално изложени на риск лица да бъдат издирени и да им се даде антибиотик за превантивно лечение преди да са развили клинична картина.

„Карантинен период за хората няма, защото те не са източник на инфекция”, подчерта проф. Кожухарова и посочи, че ако някой е болен от антракс, дори и в най-тежка форма, не е опасен за околните. „Заболяването се предава само чрез попадане на спори в дихателната, храносмилателната или наранявания на кожата и лигавиците. Болните не е необходимо да бъдат карантинирани, но с оглед на тежестта на заболяването трябва да бъдат лекувани в лечебно заведение. Антракса е болест, която се лекува”, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини