Турският премиер Давутоглу: Ислямска държава стои зад атентата в Суруч според първоначалните данни

Първоначалните проучвания показват, че екстремисти на Ислямска държава (ИД) са отговорни за самоубийствения атентат в град близо до границата със Сирия. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу, предадоха световните агенции.

"Предварителните констатации сочат към това, че е самоубийствен атентат, извършена от Ислямска държава", заяви Давутоглу на пресконференция в Анкара, използвайки арабското име на групировката "Даеш".

Премиерът обаче уточни, е все още не е достигнат етап, на който може да има сигурна присъда.

Жертвите на терористичния атентат в турския пограничен град Суруч са вече 30. По време на инцидента в турския културен център в Суруч е имало около 300 членове на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж (SGDF), които са били отседнали там като част от лятна експедиция в помощ на пострадалия град Кобане, който се намира от другата страна на границата със Сирия, съобщава турският вестник "Хюриет".

Културният център се управлява от община Суруч под контрола на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) и често приютява журналисти и доброволци, които работят с бежанци от Кобане. В града се намира и един от най-големите бежански лагери за сирийски граждани, в който живеят около 35 000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят