Халифатът удари за първи път Турция (обзор)

Поне 30 трупа след взрив в град до Сирия

Терористка от “Ислямска държава” се самовзриви вчера следобед на конференция на млади социалисти в турския град Суруч, провинция Шанлъурфа, който е само на 10 км от границата със Сирия. При експлозията загинаха поне 30 души, а ранените бяха над 100.

Това е първият атентат на върлуващите в Сирия и Ирак джихадисти от халифата на турска територия. Едновременно с живата бомба в Суруч гръмна терорист камикадзе и в намиращия се от сирийската страна на границата град Кобане, който е под контрола на кюрдски бойци. Там жертвите са най-малко две.

Турските тв канали показаха кадри от ужасяващата касапница в Суруч с камари от окървавени тела и руини на сградата на местен културен център, в който имало поне 300 членове на Федерацията на социалистическите младежки асоциации, свързани с държащата местната власт прокюрдска Демократична партия на народите (ДНП).

Според каймакамина на Суруч Абдула Чифтчи терористката е била само на 18 години. Жертвите й били студенти. От ДНП обявиха, че събранието е било за планиране на мисия за подпомагане на населението на Кобане, което спорадично попада под атаките на халифата. Не ставало въпрос за военни действия, а за подаръци за децата и за боядисване на класни стаи.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който бе в Северен Кипър по случай 41-вата годишнина от турската инвазия там, заяви: “От името на целия народ проклинам извършителите на тази бруталност, терорът трябва да бъде осъждан, независимо откъде идва.”

Премиерът Ахмет Давутоглу не отговори на питания дали Анкара няма най-после да се намеси решително в битката с “Ислямска държава”. Турция страни от водената от САЩ международна коалиция, защото настоява заедно с халифата да бъде изкоренен и режимът на Башар ал Асад в Сирия. Преди месец правителството обяви усилване на военните гарнизони по 911-километровата граница с арабската държава, а Ердоган намекна за евентуално нахлуване за създаване на буферна зона откъм сирийската страна на оградата. За него обаче сирийските кюрди са толкова опасни, колкото и джихадистите, защото щели да заздравят бунтовниците кюрди в самата Турция.

Суруч е традиционен център на копринената промишленост в южната ни съседка. От няколко години обаче е домакин на бежански лагер, в който живеят около 35 000 от общо 1,8 млн. прогонени от войната сирийци.

Руският президент Владимир Путин осъди “варварството в Суруч” и отбеляза, че битката с тероризма изисква активни действия от цялата международна общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят