Гръцката прокуратура разследва ръководители на Агенцията по приватизация за злоупотреби за над 500 милиона евро

Гръцката прокуратура е започнала разследване на трима бивши ръководители на Агенцията за приватизация на страната HRADF по обвинение в сериозни престъпления и нанесени щети на обща стойност над 500 милиона евро. Това съобщава ANA MPA, цитирана от Фокус, като се позовава на източник, близък до правителствените кръгове.

Тримата бивши шефове на HRADF са обвинени за неизпълнение на служебните задължения и разхищаване на държавното имущество. Според гръцката прокуратура те са злоупотребили с положението си при 28 открити аукциона, при които държавно имущество, продадено от Агенцията на свързани фирми, по-късно е било дадено от купувачите на държавата под аренда за период от 20 години. Сделката е била извършена през май 2014 година, а общата цена на продажбите възлиза на 261 милиона евро. Правителството се е задължило да плаща ежегодна аренда, която само за първата година е струвала на гръцките данъкоплатци още 25,5 милиона евро, посочва гръцката агенция.

Договорите за продажбите и обратната аренда са били подписани между гръцкото правителство и компаниите Eurobank Properties и National Pangaia.

По данни на гръцката прокуратура, в резултат на сделките държавата е понесла щети, които възлизат на 580 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят