Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Учителки работят като камериерки през лятото

Учителки работят като камериерки през лятото, за да си осигурят допълнителни доходи. Това коментира пред „Монитор“ Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тя обясни, че вече това е често срещана практика, тъй като препода­вателите имат по три месеца ваканция.

Тенденцията обаче е свързана и с липсата на квалифицирани кадри в бранша и заради това хотелиери са принудени да назначават на работа хора без никакъв опит. „Проблемът с кадрите ще бъде на дневен ред не само този сезон, но и през следващите няколко години. Затова трябва да бъдат взети спешни мерки за излизане от задънената улица, в която се намираме. Нашите служители напускат страната ни и търсят щастие в Европа. Някои от тях се разочароват и се връщат, но това са твърде малка част. В същото време ние не допускаме работници от други страни“, коментира Иванова. Според нея няма как да предлагаме качествен продукт с кадрите, които се лансират на пазара в момента.

„Сега закърпихме положението – излязоха във ваканции ученици, студенти и учители. Но в никакъв случай не бих казала, че това са кадрите, които са ни необходими“, допълни тя. В момента в туризма има нужда от квалифициран персонал на всяко ниво, като се започне от хигиенисти, сервитьори, камериерки, качествени администратори и др. Заради това от бранша са принудени да водят преговори с чужди университети за практики в България, предимно украински, беларуски и молдовски.

„Всеки турист иска да бъде ухажван, за да се върне отново на почивка на дадено място. Това не може да стане с кисели физиономии, които нашият персонал показва. Явно нашите студенти ги мързи да практикуват. Заявявам го съвсем отговорно. Тази година в Слънчев бряг има около 50 младежи от Украйна и всички колеги заявяват, че тези деца са изключително трудолюбиви, отзивчиви и изпълнителни. А нашите младежи са разглезени, защото все още разчитат масово на помощта на родителите си“, допълни Иванова. Според нея често срещана практика е и миячки в хотели да бъдат спирани след работния ден от охраната, защото изнасят храна. Чантите на персонала били пълни със салами, филета и пити с кашкавал, които се опитвали да занесат в къщи.

Според директора на Института по анализи и оценки в туризма-Румен Драганов, липсата на стратегия в сектора е довело до свръх предлагане на легла-над 1,5 милиона, при средна заетост 30% годишно. Това от своя страна показвало слаба използваемост на легловата база, а по този начин кадрите няма как да бъдат наемани на работа целогодишно. Той даде за пример елитните хотели, които подписват договори със служители за по 60 дни.

„Като към това прибавим и ниските заплати – а в бранша са изключително ниски, няма как да имаме читави кадри. В същото време младежи, завършили у нас, работят прекрасно в съседна Гърция и в други европейски страни като Швейцария, Германия, Австрия, на круизни кораби, но там получават много повече пари“, каза той. Според Драганов стартовото заплащане там е 15 евро на ден, но при поета нощувка и храна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.