Бъчварова: Намалихме с близо една трета квотата за бежанци, които България да приеме

След участието си на заседанието на министрите на вътрешните работи на ЕС в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова подчерта, че на практика, в сравнение с първоначално определения брой, българското правителство е успяло да намали с около 33 процента броя на търсещите убежище и за които се планира да бъдат приети от страната ни в рамките на Европейския дневен ред относно миграцията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути, и в същото време изразихме подкрепата си за солидарността и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави“, каза още тя. 500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка, обясни Румяна Бъчварова. Това е общата бройка бежанци за релокация и презаселване в България в рамките на следващите две години. През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 търсещи убежище от общо 40 000 за целия ЕС, които да бъдат релокирани от Италия и Гърция, а също и около 200 души от трети страни, търсещи закрила и убежище в ЕС. Преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова председателства първа среща на вътрешните министри от Залцбургския форум в рамките на българското председателство, което стартира този месец и ще продължи в неформални рамки до края на годината. Всички участници се обединиха около нуждата от гъвкав и навременен механизъм за финансиране на дейностите по релокацията и презаселването в рамките на Европейския дневен ред за миграцията и възможностите, които съществуват за това. Министър Бъчварова и колегите й също така подчертаха значението на Западните Балкани като регион, който тази година е един от ключовите транзитни маршрути за нелегалния трафик на хора на територията на ЕС.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС, на ниво министри и експерти. Той е възможност за общи позиции и силен глас пред ЕС. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, Залцбургският форум се председателства от държавите-членки на ротационен принцип за 6 месеца. България пое председателството от 1 юли тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини