Би Би Си: Има напрежение в България след разрушаване на ромски постройки

България забрани разрушаването на две ромски поселища заради апел от страна на Европейския съд по правата на човека, но натискът от страна на националистическите партии може да го поднови, предаде Би Би Си, цитиран от Фокус.

Жителите на югозападното българско село Гърмен протестираха през уикенда в София разрушаването да продължи. Има напрежение и в софийския квартал Орландовци, където малък брой ромски къщи подлежат на разрушаване. Групи за защита на човешките права обвиняват правителството, че рискува конфликт между роми и българи, докато политици-националисти смятат, че досега законът не е забелязвал незаконните строежи на ромски жилища.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че миналата седмица между 12 и 124 незаконни постройки са били унищожени в Гърмен и очаква от местната община да посочи срокове и за срутването на останалите.

Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет обвини партия „Патриотичен фронт“ във враждебност срещу ромите, превръщайки локална свада в национален скандал. „Това може да прерасне в насилие, да развали междуетническите отношения в България“, каза той.

Патриотичният фронт се готви за местните избори този октомври в България. Сред основните точки на политическия дневен ред на партията са разрушаването на нелегалните ромски поселища и възпрепятстването на бежанците от Близкия Изток и Северна Африка да навлязат в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят