„Море в града“ – вкусът на детството

Групови занимания „Море в града” проведе Центъра за обществена подкрепа към „SOS Детски селища” във Велико Търново. 13 деца, потребители на социалната услуга, както и деца от общността „пренесоха“ морето и неговия вкус на улица „Д.Найденов“ №4.

Силиян, Йоан, Милен и Данчо, Мерай, Синейп и още осем деца от проект „Подай ръка-мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността” все още не са виждали истинско море. Знаят, че в него има риби и кораби, че е синьо, че има пясък и е далеч. Вълни са виждали само на картинка. Лили Славчева, педагог в проекта, заедно със социалните работници оцветиха по нов начин летния ден на децата – с един нестандартен урок по креативно мислене и щури усещания.

„Нужни бяха само миди, три легена, пълни с вода, шепа сол, хартия, сламки и въображение на воля. Пред учудените очи на родителите си, които всъщност се учиха как да играят с децата си, малчуганите сгънаха своите хартиени корабчета, оцветиха ги и ги „пуснаха“ да плават в синята вода. А с помощта на сламки направиха и вълни. Децата рязаха, оцветяваха и лепиха морските обитатели и паното „Море“ е тяхната представа за синьото дъно“, сподели Албена Прокопиева, управител на Център за обществена подкрепа Велико Търново.

Освен настроението, позитивните емоции и новите познания, най–важното за организаторите от Центъра за обществена подкрепа е създадената нагласа, че родители и деца могат сами да творят вълшебни мигове и да казват ДА на щастливото детство, дори когато морето е далеч. „Имам четири момчета, не един леген съм захвърляла, пробит от употреба, но не ми е идвало на ум, че мога с тях да играя ужким на море. Всеки път, когато се върнем от Центъра, децата пощуряват с научените нови игри“ – споделя майката Дафина.

От 2013 г. досега проект „Подай ръка – мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в риск“ във Велико Търново е подкрепил 100 деца от град Велико Търново и още 8 населени места.

Вече 25 години Сдружение SOS Детски селища България се грижи децата в страната да получават грижи, обич и подкрепа в среда, възможно най-близка до семейната, защото специалистите на организацията знаят, че няма по-ценно на света от ласката на мама и подкрепата на татко. Може да подкрепиш българските деца, за които SOS Детски селища България, се грижи, като изпратиш SMS с цифра 5 на 1287 и станеш SOS приятел с редовни месечни дарения от 5 лева към SOS Детски селища България.

Нека всички заедно да кажем ДА на щастливото детство!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини