На остров Тасос кризата е живо, дишащо чудовище

На егейския остров Тасос кризата е живо, дишащо чудовище, единственото нещо, за което всеки говори. Тя има много лица и всяко едно от тях кара хората да настръхват, коментира ДПА.

На Тасос идват туристи, но недостатъчно и със сигурност недостатъчно от туристите, които харчат много, за да намалят гръцките страхове, породени от поредната вълна от мерки за икономии, налагащи се заради продължаващата икономическа криза в Гърция.

Плажовете през деня изглеждат пълни с туристи, но собствениците на местни компании посочват, че стотици шезлонги под чадърите остават в голямата си част незаети на острова, който е на 20 километра от гръцкото пристанище Кавала. Вечер туристите оставят децата си да играят с играчките в магазините по основната пешеходна улица на главния град Тасос (Лимен), но рядко купуват нещо. Повечето посетители, които влизат в магазина за сувенири Бонито дори не отговарят на поздрава на 52-годишния собственик Спирос Вулгаридис. Те не желаят да ни отговорят, тъй като ще се почувстват задължени да си купят нещо, допълни той.

Спирос и жена му Мария управляват магазина от 1995 година. На фона на спада на продажбите и увеличените разходи по магазина, Вулгаридис очаква мрачни перспективи. Отварям в 10 часа сутрин и затварям в полунощ, отбеляза той. Напоследък печелим по 50 евро на ден - може би. Това е една пета, една шеста от онова, което печелехме през изминалите години. Високият сезон е шест седмици и от това, което припечелим тогава трябва да плащаме наема за цяла година и да живеем. Сега още данъци? Как?, пита той. Странно е, че бизнесът не върви особено, след като улиците са изпълнени с туристи, а фериботите докарват автобуси, пълни с посетители всеки ден.

Повечето гости обаче идват от Балканите - Румъния, България, Сърбия - места, където пътуването в чужбина е сравнително ново, а портфейлите са тънки. Никоя от тези страни не може да се сравни с голямото харчене на пари на западноевропейците - германци и британци по-специално, чиято липса е очевидна това лято. Най-много от всичко може би на гръцките туроператори им липсват местните туристи, които обикновено препълват курортите от петък до неделя всеки уикенд от май и масово почиват по-дълго през августовските горещини. Има страх от бъдещето и хората не са настроени да почиват, посочи кметът на Тасос Костас Хадзиемануил. Зъболекарят, който се е заел с политика, направи тази оценка седмица, след като лидерите на еврозоната се споразумяха да започнат преговори по третата за пет години спасителна програма за Гърция.

Той изрази надежда, че споразумението, макар и да включва повишение на данъците за островите, може да постави ново начало за страната му. Ще видим дали споразумението с кредиторите ще промени нагласата и ще повиши посещенията през август, посочи независимият политик. Ситуацията е трудна, но не съм песимист, допълни още Хадзиемануил. На мнение съм, че споразумението бе необходимо. Случи се. Трябва да се придържаме към него и да го превърнем в начало на реално решаване на кризата, отбеляза още той. Кметът обаче е изключение на този остров от 380 квадратни километра.

Унинието е типичното настроение. Освен това има недоволство сред тези, които подкрепиха премиер от крайната левица Алексис Ципрас на референдума на 5 юли, на който гръцките гласоподаватели отхвърлиха мерките за икономии, които след това неговото правителство попромени и прие миналата седмица. Избрахме Ципрас, за да направи едно нещо, посочи 40-годишният Танасис Мандзавелас, собственик на хотел в главния град на острова. На референдума отново заявихме той да направи едно нещо, а след това направи обратното. Мисля, че Гърция трябва да обяви фалит, да започне отначало веднага. А вместо това взехме още един заем. Кризата продължава пет години, а сега само я удължаваме, допълни той.

Според местните отсъстващите, но изключително важни западноевропейски туристи избягват острова заради информациите за опашки пред банкоматите и спекулациите, че Гърция може да остане без гориво. Може обаче още нещо да държи германците далеч: много гърци почти се усмихват презрително, когато се спомене Германия. Те обвиняват правителството на канцлера Ангела Меркел за наложените икономии. Настояват, че не е нищо лично и германските туристи са добре дошли. И макар да има малко информация за антигермански недоразумения на острова, те все пак се случват според германски онлайн форуми за гръцкия туризъм. Волфганг и Зилке Шенк от западногерманския град Билефелд са се върнали на Тасос с дъщеря си Йози на почивка. Те посочват, че са предприели пътуването след известно обмисляне. Притеснявахме се да носим всичките си пари в брой, притеснявахме се за горивото, за нажежената атмосфера, уточни Волфганг Шенк. Решихме обаче да тръгнем, защото обичаме Гърция. Хората винаги са били приятелски настроени и не искахме да им обръщаме гръб, когато са в нужда, допълни той

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят