Как да се спасим в жегите: Айрян, риба, таратор и плодове

Високите температури на въздуха крият много рискове за възрастните хора и за малките деца. Ако човек не вземе мерки, може сериозно да се влоши здравето му. В никакъв случай не яжте мазни храни и не посягайте към висококалоричните спиртни напитки, съветва диетологът проф. Донка Байкова пред БНТ.

„С потта губим витамини, соли, които трябва да набавим, за да се предпазим от топлинен удар заради дехидратацията. Алкохолните напитки може да пиете само вечер. Не е желателно през деня да залъгвате жаждата с бира. Неподходящи са и напитките, съдържащи кофеин. Най-хубави в жегата са различните видове минерални води, плодовите и зеленчукови сокове. Пийте айрян с щипка сол, за да не губите течности! Доматеният сок също е подходящ. Преди излизане на високи температури, изпийте поне 1 литър течности. Започнете с вода, а после може и сокове“, каза проф. Байкова.

Тя препоръчва през тези горещи дни да сме на лек хранителен режим, богат на вода.
„Не яжте сирена, баници, колбаси, тлъсти меса! Може в менюто ви да има риба, таратор, плодове, зеленчуци“, добавя диетологът.
„Хората от рисковия контингент, т.е. над 65 години и децата до 4 години, трябва да са по-внимателни. Хронично болните също са застрашени, както и тези, които пият антидепресанти или са с бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
Желателно е да се консултират със своя лекар за намаляване на лекарствата. Всичко, което ни зачервява и изпотява, не е подходящо да се пие или яде в жегата“, каза още Донка Байкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини