Ципрас представи в парламента предложените от кредиторите реформи

Гръцкото правителство представи днес на парламента законодателството, изисквано от международните кредитори на страната за отпускане на спасителен пакет на стойност 86 милиарда евро, съобщава Ройтерс.

Премиерът Алексис Ципрас има срок до сряда вечерта за гласуването на реформите от народното събрание. Първият списък с мерки, предложени от кредиторите, доведе до бунт вътре в крайнолявата управляваща партия СИРИЗА и беше одобрен единствено благодарение на гласовете на проевропейската опозиция.

Вторият пакет, въпреки че е от по-малка значимост, ще изпита парламентарното мнозинство на Ципрас.

Мерките включват новите правила на Европейския съюз за поддръжка на фалирали банки, въведени след финансовата криза от 2008 г., които си поставят за цел защита на данъкоплатците от риска да им се наложи да спасяват изпадналите в затруднение банки.

Така наречената директива за възстановяване и преструктуриране на банките налага загубите на кредиторите и акционерите на затруднените банки, преди да бъдат ползвани парите на данъкоплатците.
В края на май Европейската комисия даде на Италия, Франция и девет други европейски държави два месеца, за да приемат правилата, които те трябваше да въведат до края на 2014 г.

Законът за спасителното финансиране включва и нови правила за системата на гражданско правораздаване, които целят забързване на съдебните процеси и съкращаване на разходите.

Заедно с коалиционния си партньор "Независими гърци" Ципрас се ползва с подкрепата на 162 от общо 300 депутати в парламента. "Бунтът" от миналата седмица обаче сви подкрепата му до 123 места, което означава, че най-вероятно ще трябва отново да разчита на гласовете на опозицията.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят