Цените на петрола се понижават заради укрепването на долара

Цените на петрола се понижават и днес заради укрепването на долара и голямото предлагане на петрол и петролни продукти на световния пазар.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 5 цента до $56,60 за барел, а тези за американския еталон WTI - с 20 цента до $49,95 за барел. От началото на юли цената на Brent се понижи със $7, а WTI - с $9 за барел, отбелязва Reuters.

Песимизмът по отношение цената на петрола заради постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран и икономическите трудности на Китай и Европа е преувеличен, отчитат анализаторите на PIRA Energy.

Според тях, Техеран ще започне да увеличава износа през второто тримесечие на следващата година, като повиши добива от сегашните 3 млн. барела на ден до 3,5 млн. барела.

Индексът на долара спрямо 6-те основни валути е близък до 3-месечен максимум за сметка на очакваното повишение на лихвите в САЩ есента на тази година.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се понижили с 2,1 млн. барела по прогноза на наблюдателите. Запасите в Саудитска Арабия през май са нараснали до рекордните 300 млн. барела, но това е свързано преди всичко с началото на работата на нова преработвателна мощност.

Продажбите на дизелово гориво в Китай се понижили през юни поради забавянето на икономическия растеж и повишената цена на петрола през месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини