19,3 млн. души по света напуснали дома си през 2014 г. заради бедствия

19,3 млн. души по света са били принудени да напуснат дома си през 2014 г. заради стихийни бедствия. Toва сочат данните на доклада на Центъра за мониторинг на вътрешната миграция към Норвежкия съвет по бежанците (НСБ).

За последните седем години средно един човек в секунда е бил принуден да се пресели
в резултат на стихийни бедствия, най-вече - екстремни метеорологични явления и земетресения.

Принудителното преселване на милиони хора годишно поради стихийни бедствия най-често е „следствие от създадените от човека лоши структури и от лоша политика“, отбеляза генералният секретар на НСБ Ян Егеланд.

По думите му наводнението не е бедствие само по себе си. Става катастрофално обаче, когато хората не са подготвени за него.

Все повече хора ще бъдат принудени да напускат дома си заради бедствия, а ситуацията ще се усложнява допълнително заради климатичните промени, тъй като катаклизмите ще стават все по-чести и интензивни, смятат експерти.

След анализ на 34 случая на масово преселение в последните десетилетия специалистите са установили, че днес рискът от подобна ситуация е с 60% по-голям, отколкото преди 40 години.

В САЩ и досега от помощ се нуждаят 56 хил. души, пострадали при урагана Санди през 2012 г.

Все още не са осигурени жилища на 230 хил. японци, напуснали дома си след земетресението, вълните цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., отбелязва докладът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят