Стопанска академия реализира проект за развитие капацитета на студентите и младите учени Общата стойност на разработката е 543 171 лева

Свищовски финансисти подкрепиха пионерен регионален форум за млади предприемачи

Общинските съветници от ГЕРБ дариха книги на библиотеката към НЧ „Братство“ в Павликени

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Златото се стабилизира малко над вчерашно 5-годишно дъно от $1086 за тройунция

Златото продължава да се търгува под натиск от продажби около важното психологическо ниво от 1100 долара за тройунция, след като вчера фючърсите на благородния метал се сринаха с цели 4% до петгодишно дъно от 1086,18 долара – най-ниско ниво от март 2010-а година, пише БНР.

Драматичният ценови спад от понеделник представлява най-солидно понижение от септември 2013-а година и въпреки че златото удари петгодишно дъно, мнозина анализатори и инвеститори очакват по-нататъшно понижение на цените към 1050 долара за тройунция до края на годината и дори към ключовата психологическа бариера от 1000 долара.

Те цитират ПЕТ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ, стоящи зад рязката обезценка на благородния метал:

1/ Общото поскъпване на долара на валутните пазари, след като през изминалите 12 месеца т.нар. „индекс на долара“ (на тегловна база спрямо останалите шест основни валути) нарасна с над 20 проценти пункта. Цените на пазарите на суровини зависят до голяма степен от стойността на щатската валута.

2/ Нарастващите очаквания за скорошно първо повишение на лихвите от страна на Фед. Според последното проучване на „Уолстрийт Джърнъл“ 8 от 10 запитани първични дилъри на американския паричен пазар (търгуващи директно с Фед) очакват с голяма степен на вероятност първо вдигане на основните американски лихви на заседанието на Федералния резерв през септември, последвано от по-нататъшен цикъл на постепенно повишение на лихвените ставки. Трябва да се има предвид, че за разлика от валутите и акциите, инвестициите в злато не са доходоносни и не носят лихва или дивидент, като купувачите на благородния метал разчитат на печалби само в резултат на движение на неговите цени.

3/ Рязкото намаляване на опасността за скорошен сценарий „Grexit“ (излизане на Гърция от еврозоната) пък намалява статута на златото като „инвестиция-убежище“.

4/ Провежданите през последните години мащабни политики на „количествения облекчения“ от страна на редица водещи централни банки (политиките на печатане на долари, евро, йени и британски паунди) доведоха до опасения за солиден бум на световната инфлация и това провокира агресивни покупки на злато с оглед неговата хеджираща функция спрямо подобна нарастваща инфлация, като през септември 2011-а година цените на благородния метал скочиха до исторически върхове от над 1900 долара за тройунция. Но липсата на сериозен инфлационен натиск намали статута на златото като антинфлационна инвестиция. Постигнатото преди дни историческото споразумение относно ядрената програма на Иран и предстоящото премахване на санкциите спрямо Техеран пък доведе до рязко понижение на петролните цени обратно към тримесечни дъна около 50 долара за барел. Това от своя страна означава, че инфлацията в световен план ще остане ниска за още известно време и провокира допълнителни разпродажби на благородния метал.

5/ Негативно влияние върху цената на златото оказа и новина, според която Китай е увеличил златните си резерви през последните шест години с „едва“ 57% до 53,31 млн. тройунции или резерви за общо 1 658 тона. Въпреки че това на пръв поглед предполага доста солидно повишаване на златните резерви, прогнозите на редица анализатори и икономисти бяха за още по-солиден ръст на китайските резерви в благородния метал спрямо относително „скромното“ годишно повишение с около 7,8 процентни пункта. Според проучване на агенция Блумбърг от април тази година, златните резерви на Китай би трябвало да са се повишили през посочения шестгодишен период с около 300%.

Всички тези посочени по-горе фактори причиниха вчерашния драматичен спад на цените на благородните метали, като днес фючърсите на златото се търгува със слабо понижение от 0,1% около 1105 долара за тройунция – малко над вчерашното петгодишно дъно от 1086,18 долара. Златото удари 20-годишно дъно около 252,20 долара за тройунция на 27-и август 1999-а година, след което поскъпна много рязко през следващите 12 години, достигайки на 9-ти септември 2011-а година исторически връх от 1920,70 долара за тройунция. От този рекорден връх благородният метал се намира в солиден спад, като вчера падна за кратко до петгодишно дъно от 1086 долара за тройунция – точно около 50%-тната корекция на цялото негово многогодишно възходящо движение от 1999-а до 2011-а година!

Фючърсите на среброто се повишават плахо с 0,42% към 14,81 долара за тройунция, след като вчера се понижиха до петгодишно дъно около 14,49 долара – най-ниско ниво от началото на 2010-а година. Цените на платината се понижават с 0,41% и се търгуват малко над вчерашно шест и половина годишно дъно около 946 долара, докато фючърсите на паладия се повишават с 0,48%, но остават близо до дъното от понеделник около 595 долара – най-ниско ниво от ноември 2012-а година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.