Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

“Фейсбук” отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание

Движението в тунел “Ечемишка” на “Хемус” ще бъде двупосочно в тръбата за Варна днес

Комисия в американския Сенат одобри номинацията на Майк Помпео за държавен секретар

Страните от Г-7 може да въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Донбас

Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция “В подкрепа на бъдещето на Сирия” в Брюксел

МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в Торонто

Макрон пристигна на тридневно посещение в САЩ

Шофьорът на вана, който уби 10 души в Торонто, е участвал в програма за хора със специални нужди

Обсъждат балканските проекти в Букурещ Премиерът ще участва и в среща на ПСЮИЕ в Словения

Приеха Джордж Буш-старши в болница заради инфекция

18 души загинаха при пожар в караоке бар в Китай

Военен самолет се разби в Тунис, загинали са двама души

Задържаха заподозрения водач на вана, който уби 10 души в Торонто

Полицията залови голия мъж, убил четирима души в Тенеси

Гърция оттегли законопроектите за земеделските производители и ранното пенсиониране

Гръцкото правителство оттегли проектозаконите, свързани с данъчното облагане на земеделските производители и с ранното пенсиониране, които трябваше по план да бъдат предложени за гласуване в парламента на страната в сряда (22-ри юли). Това решение е факт на фона на протести от “периферни” депутати от управляващата правителствена коалиция и от главната опозиционна партия “Нова демокрация”.

Тези законодателни промени не бяха включени в списъка с предварителни действия на Гърция като условие за постигнатото в началото на миналата седмица споразумение на лидерите от еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна финансова програма, но първоначално правителството обмисляше да ги представи пред парламента в опит да ускори преговорния процес и да покаже добра воля пред кредиторите.

Гръцки правителствен служител заяви пред агенция Market News International, че предложеният за гласуване утре законопроект ще включва “транспонирането на европейската директива BRRD за оздравяване на банковия сектор с подкрепата на Европейската комисия” относно сигурността на депозитите в банките, както и укрепването на банковата система и на бизнес инвестиции.

Изискванията от страна на лидерите на еврозоната включват и “приемането на Граждански процесуален кодекс, в който да има основен ремонт на процедурите и правилата на системата за гражданско правосъдие и който може значително да ускори съдебния процес и намаляване на разходите”.

Това са двете изисквания, които ние трябва да въведем в сила на 22-ри юли. За останалите изисквания ще е необходимо ново обсъждане и консултации с нашите партньори, заяви гръцкият източник, цитиран от БНР.

Министър-председателят Алексис Ципрас, който в последните дни лобираше, за да избегне по-нататъшно намаляване на гласовете в негова подкрепа на парламентарното заседание в сряда, е взел решение в последната минута да изключи спорните законопроекти за облагането на земеделските производители, както и за замразяване на ранното пенсиониране, в опит да запази минимално изискваното по конституцията на страната мнозинство от 120 депутати в 300-местния парламент.

Според гръцката конституция, ако дадено правителство разполага с парламентарна подкрепа под 120 депутати, това ще означава негов провал и ще наложи или формиране на ново управляващо мнозинство, или свикване на извънредни избори в страната. Заедно със своите коалиционни партньори от крайната десница “Независими гърци”, Ципрас разполага със 162 места в парламента на страната. Но “бунтът” през миналата седмица, когато се наложи да бъдат гласувани първите важни закони, изисквани от европейските партньори на Гърция, намали подкрепата за настоящото правителство до едва 123 гласа. От една страна това означава, че утре вероятно ще се наложи следващите законопроекти да бъдат одобрени отново с гласове от опозицията. От друга страна, настоящото управляващо парламентарно мнозинство може да загуби още няколко гласа и да падне под критичните 120 депутати.

Ципрас е уведомил, че мнозина от депутатите от опозиционната партия “Нова демокрация” са с нагласи да гласуват против посочените по-горе законопроекти, тъй като те идват от периферните и островните райони, където е доминиращо присъствието на земеделски производители.

Това решение (за изтегляне на законопроекта) не представлява едностранно действие от името на правителството. Всичко е в съответствие и след консултация с нашите партньори, посочи гръцкият правителствен източник.

Служителят също така припомни, че на 15-и юли гръцкият парламент вече одобри мерки, свързани с реформа на пенсионната система, включително увеличаване на приноса на пенсионерите за техните социално-осигурителни фондове. Той добави, че в схемата за ранно пенсиониране ще бъде преразгледана и ще бъде готова за реализация, но след като бъдат извършени необходимите проучвания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.