Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Бургас отново има зоопарк с лемури и камили Любимецът на децата от миналото - Пешо маймуната, е препариран

Вече 400 хиляди души ще са достатъчни, за да инициират задължителен референдум

Парламентът реши да се намали броят на подписите, с които може да се инициира задължителен референдум. Така те стават от 500 хиляди на 400 хиляди. Ако този брой се събере, Народното събрание няма да има право да отказва допитването или да изменя въпроса.

Народните представители отхвърлиха предложенията задължителен референдум да могат да се инициират от 200 хил. или 300 хил. човека. Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че намаляването на 400 000 е достатъчно, тъй като по-малък праг би дал възможност само тесните партийни ядра да предизвикват референдум и той да е задължителен. Не бива да се отива в тази крайност, защото това изкривява идеята, смята Лазаров.

Депутатите отхвърлиха искането на Георги Кадиев от левицата за по-лесно свикване на референдум, който обаче не е задължителен, а минава през санкцията на Народното събрание – намаляване на броя на депутатите и общинските съвети в страната, които могат да инициират допитване, както и на броя на гражданите, които могат да предлагат на парламента да се проведе референдум – от 200 000 на 75 000.

По време на дискусиите единствено от ДПС се изказаха за пореден път против облекченията за провеждане на националните допитвания.

Лютви Местан пак каза, че разискваните промени са пряко свързани с референдума, искан от президента Росен Плевнелиев, а предлаганият от него мажоритарен избор на депутати ще доведе до еднопартийно управление. По думите му така с 33 на сто от гласовете ще може да се сформира правителство. Местан не се изказа конкретно по дискутирания член, а по целите предлагани промени.

Съпартиецът му Четин Казак пък заяви, че час по-скоро трябва да отпадне целият текст с който може група граждани да задължат парламента да вземе решение за референдум. Текстът трябва да отпадне, защото е във „флагрантно нарушение“ на Конституцията, тъй като според нея България е страна с парламентарно управление, заяви той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.