Разкъсана облачност над страната днес, очакват се и валежи

Прокуратурата в САЩ поиска 18 месеца затвор за руската шпионка Мария Бутина

Празнуваме Лазаровден

Посвещават хореография на Сашо Костов?

Април обещава голове във Вечното дерби

5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Емил, убил жена си Керанка, търсил съжаление с изявите си пред телевизиите

Апелативният съд във Варна изцяло потвърди 25-годишната присъда на Емил Скорчев, убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка през септември м. г. Това съобщи „Петел“. През април при условията на съкратено съдебно следствие окръжния съд присъди „доживотен затвор“ на Скорчев като редуцира с 1/3 наказанието до 25 г. затвор при първоначален строг режим. Изцяло се потвърждава и присъдената кръвнина в полза на майката на Керанка.

В началото на юли, въпреки подадената срещу присъдата жалба, Скорчев поиска от апелативните магистрати смъртна присъда. В мотивите, с които потвърждава наказанието на Скорчев съдът намира, че правните изводи на ВОС във връзка със жестокото убийство са обосновани и законосъобразни, съобщават от пресслужбата на Апелативен съд – Варна.

На 21 септември м.г. в околностите на с. Тополи Скорчев умишлено и по особено мъчителен начин е убил съпругата си Керанка. Жесток побой и 12 прободно прорезни рани с нож по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях – в сънната артерия, се оказал смъртоносен за младата жена. Но докато мъжът нанасял удари с ножа по тялото й, Керанка осъзнавала случващото се с нея, изпитвайки извънредни мъки и страдания.
И втората съдебна инстанция цени двете заключения на изготвените психиатрични експертизи, според които Скорчев е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Той не страда от психично заболяване в тесния смисъл на думата и може да носи наказателна отговорност. Преценявайки емоционално-агресивните изблици на подсъдимия – от необоснована агресия до опити за самоубийство, в това число и в съдебно заседание пред състава на Апелативен съд Варна, съобразявайки заключението на комплексната експертиза, съдът преценява, че не следва да проявява по–голямо снизхождение при определяне на наказанието.

Както агресията на Скорчев, така и опитите за самоубийство са проекция на съзнателни и обмислено взети решения, основани на чувството за вина, а демонстративният им характер целят единствено себеоневиняване, съчувствие и подсигуряване на по-приемлив режим в затвора.

Промяната в позицията му, че не желае да се намалява наложеното вече наказание, а да му бъде наложена смъртна присъда се преценява от Варненския апелативен съд като абсолютно несъстоятелно и не подлежащо на коментар.
Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15 дневен срок пред ВКС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.