Близо 20 000 непридружени деца мигранти са регистрирани в ЕС през 2018 г. Най-много са в България и Словения

Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Измериха рискови ултравиолетови лъчи от слънцето във Варна

Високи стойности на интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи, които представляват екстремен риск за здравето, измери в понеделник еко-лаборатория във Варна. Проучването няма претенции за представителност, съобщиха за moreto.net авторите му от Обществения център за околна среда и развитие.

Измерванията са показали 4.7 UVi по Световната здравна организация (СЗО), което означава умерен риск. В 13.00 часа при ясно небе е измерен UVi 11,06. Стойността представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата като блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна – 2 в и около София, и 1 в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 г, посочват инициаторите на настоящото изследване.

От Гражданската еко-лаборатория съобщават, че измерването на интензитета на UV-лъчите ще продължи епизодично и през следващите дни изцяло на доброволен принцип. Данните ще бъдат публикувани в социалната мрежа на адрес: facebook.com/pecsd.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.