Измериха рискови ултравиолетови лъчи от слънцето във Варна

Високи стойности на интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи, които представляват екстремен риск за здравето, измери в понеделник еко-лаборатория във Варна. Проучването няма претенции за представителност, съобщиха за moreto.net авторите му от Обществения център за околна среда и развитие.

Измерванията са показали 4.7 UVi по Световната здравна организация (СЗО), което означава умерен риск. В 13.00 часа при ясно небе е измерен UVi 11,06. Стойността представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата като блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна - 2 в и около София, и 1 в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 г, посочват инициаторите на настоящото изследване.

От Гражданската еко-лаборатория съобщават, че измерването на интензитета на UV-лъчите ще продължи епизодично и през следващите дни изцяло на доброволен принцип. Данните ще бъдат публикувани в социалната мрежа на адрес: facebook.com/pecsd.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето