Отпуснаха още пари за улици на общините в Разградско Близо 10 млн. лв. станаха целевите средства, отпуснати от правителството

Децата от ДГ №6 „Щастливо детство“ поздравиха хората от Дом „Св. Петка“ в кв. „Струмско“

Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година

Спецсъдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Песков: Доставките на системите Пейтриът няма да се отразят на споразумението на Москва с Анкара за С-400

Автомобил се преобърна по таван на бул. „България“ в Пловдив Пътник е пострадал и е откаран в болница

Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни интерпретации на споразумението за името на Македония

Отхраднаха Аполон от Централна баня

Нови 5 метростанции след 9 месеца

Все още не е ясно дали ще бъде приета оставката на белгийския премиер

Авиомузей открива ученически членски клуб

Трамваите тръгват по „Графа“ утре

Цистерна с 30 тона гориво се преобърна на околовръстния път на Казанлък Периметърът е отцепен, за да се предотврати евентуален взрив

Млада актриса изнася уроци по секс

Правителството търси независим международен консултант за анализ на концесионния договор на ски зона Банско

Измериха рискови ултравиолетови лъчи от слънцето във Варна

Високи стойности на интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи, които представляват екстремен риск за здравето, измери в понеделник еко-лаборатория във Варна. Проучването няма претенции за представителност, съобщиха за moreto.net авторите му от Обществения център за околна среда и развитие.

Измерванията са показали 4.7 UVi по Световната здравна организация (СЗО), което означава умерен риск. В 13.00 часа при ясно небе е измерен UVi 11,06. Стойността представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата като блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна – 2 в и около София, и 1 в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 г, посочват инициаторите на настоящото изследване.

От Гражданската еко-лаборатория съобщават, че измерването на интензитета на UV-лъчите ще продължи епизодично и през следващите дни изцяло на доброволен принцип. Данните ще бъдат публикувани в социалната мрежа на адрес: facebook.com/pecsd.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.