Референдумът и местните избори ще се проведат на една и съща дата

Референдум и местни избори ще могат да се провеждат на една и съща дата, съобщи Фокус.

По време на второто гласува на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението бе прието с 88 гласа "за", 12 "против" и 11 "въздържали се". С така приетите промени президентът ще определя датата за провеждането на национален референдум след посочените в ал. 1 от закона срокове, когато в едногодишен срок от датата на обнародване на решението на НС предстоят избори. По този начин националният референдум и предстоящите избори ще могат да се проведат на една и съща дата.

Народното събрание запази прага за признаване на валидност на референдума . Запазва се досегашният начин, а именно предложението, което е предметът на референдума да се счита за прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Беше отхвърлено предложението на АБВ - референдумът да бъде признат за валиден, ако в гласуването са участвали не по-малко от 40 на сто плюс един глас от гражданите с избирателни права и не по-малко от половината плюс един глас за въпроси по чл. 153 от Конституцията и с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

При дебатите Мариана Тодорова от АБВ заяви, че резултатите от изборите много често са конюнктурни. „Има логика право на референдумите да бъде обвързан с националните избори, но не и с местните и европейските”, обясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини