На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Приеха промените в Закона за банковата несъстоятелност с пълно единодушие

За броени минути с пълно единодушие от 123 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за банковата несъстоятелност,съобщи БГНЕС.

Промените са внесени от Менда Стоянова и депутати от бюджетната комисия, като подписа си под законопроекта са сложили депутати от ГЕРБ, БДЦ, АБВ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БСП.

Според вносителите, предложените промени са насочени към използването на съвременните технологии и в частност функциониращата система на Търговския регистър за създаване на механизъм за по-бързо информиране на вложителите и другите кредитори на банка в производство по несъстоятелност за обстоятелствата, които са свързани с упражняването на правата им като кредитори на банката.

С предлаганите промени се цели и създаването на нова процедура по оповестяването на списъците на кредиторите на банка в производство по несъстоятелност и съответно процедура по провеждане на разглеждането на възраженията на кредиторите срещу включване или невключване на вземания в списъка. Депутатите считат още, че с промените ще се даде възможност да се съкрати времето, което принципно би било необходимо за индивидуалното уведомяване на голям брой кредитори и по-този начин да се постигне реално ускоряване на производството. Предвидена е нова процедура по разглеждане на възраженията срещу списъка на приетите вземания.

Въвежда се и явно гласуване при вземането на решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност. С цел по-голяма прозрачност при вземането на решенията се предвижда начинът на гласуване – „за“ или „против“ на всеки един член, както и неговите мотиви да се отразяват в протокол и да се публикуват на интернет страницата на комисията.

Предвижда се още правилата, процедурите и плановете за контрол на качеството на дейността на регистрираните одитори да се разработват съвместно от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители, като по този начин се цели пълноценно изпълнение на съответните надзорни правомощия на двата органа съгласно компетенциите им.

С цел „спазване на фундаменталните принципи за независимост и обективност на регистрирания одитор и специализираното одиторско предприятие при извършването на ангажименти за независим финансов одит на годишните финансови отчети на предприятия, осъществяващи дейност от обществен интерес според депутатите е необходимо въвеждането на период, след изтичането на който да бъде извършена ротация. „Ротацията ще спомогне за запазване и повишаване на качество на дейността на регистрираните одитори и специализираните одиторски предприятия при осъществяването на ангажименти за независим финансов одит на предприятия, които са с висока обществена значимост, което ще допринесе и за повишаване на сигурността в търговския оборот“, се посочва още в мотивите на законопроекта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.