Съдът пита: Близък ли е бил Цветанов с антимафиот от Велико Търново

Станимир Флоров ще изясни дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил близък с някогашния шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. За разпита на бившия директор на ГДБОП настоя вчера Софийският апелативен съд, след като рестартира делото за шестте “НЕ!!!” срещу Цветанов.

Той отговаря, че от 26 август до 18 септември 2009 г. е сложил отрицателни резолюции върху шест искания за прилагане на СРС спрямо Орлин Тодоров и още двама. Исканията били подписани от прокурор и разрешени от съда.

До новото разглеждане се стигна, след като Върховният касационен съд отмени присъдата от 4 г. затвор от предишните две инстанции на Цветанов и върна делото в апелативния съд. Тогава съдийките Татяна Кънчева и Биляна Чочева написаха в мотивите си, че съдебният състав, пратил Цветанов зад решетките, бил пристрастен.

За познанството между Цветанов и Тодоров ще даде показания на следващото заседание и бизнесменът Петър Христов, сочен за общ близък на двамата.

Вчера при закрити врати бе разпитан бившият главсек Калин Георгиев. “Той даде много екзотичен пример как като служител в ОД на МВР Пловдив лично легендарният наш юрист проф. Георги Петканов, Бог да го прости, в качеството му на вътрешен министър по телефона му е съобщил от София, че няма да му разпореди прилагане на разрешени вече от съда специални разузнавателни средства”, защити клиента си Менко Менков. След заседанието Цветанов обяви, че е усетил лично отношение от решението на предишния състав на апелативния съд.

Бизнесменът Петър Христов -

благодетел на Мануела Горсова

За привикания на разпит бизнесмен от Велико Търново Петър Христов се твърдеше, че е имал връзка с антимафиота от града Орлин Тодоров и че е подпомагал предизборните кампании на ГЕРБ. Христов се прочу през 2008 г. като финансов благодетел, подпомогнал лечението на Мануела Горсова, пострадала тежко при катастрофата, предизвикана от шампиона по кънки Максим Стависки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право